Houd me vast van Sue Johnson.
Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie
Houd me vast is hét relatiezelfhulpboek van de afgelopen tijd.
Het is geschreven door Sue Johnson, de grondlegster van de succesvolle en zeer populaire relatietherapie: Emotionally Focused Therapy, ook wel EFT.
Een goed boek voor stellen die willen begrijpen hoe de dynamiek van een relatie werkt en die willen leren hoe ze in zeven stappen hun relatie duurzaam kunnen verbeteren.
Laat me niet los van Sue Johnson.
Krijg de liefde die je wilt – een gids voor het verbeteren van je relatie- van Harville Hendrix
Het zelfhulpboek vanuit de Imago therapie: krijg de liefde die je wilt. In de introductie legt schrijver Harville Hendrix, grondleger van de imago therapie, uit hoe er door de wetenschap naar ‘liefde’ wordt gekeken, en waarom het tussen geliefden zo vaak mis gaat.
Een leuk luchtige en informatieve introductie, voor iedereen die ooit verliefd is geweest of het graag zou willen zijn. Na deze smakelijke uiteenzetting over de liefde volgen de oefeningen. Een 10 daagse training waarin je door middel van het doen van een oefening per dag je relatie verbetert en zorgt voor een fijnere verbinding.
Kom als jezelf – van Emily Nagoski
Seksuoloog Emily Nagoski vertelt in ‘Kom als jezelf’ over de vrouwelijke seksualiteit. Veel kennis over seksualiteit is gebaseerd op kennis over seksualiteit bij mannen of gebaseerd op verouderde informatie. Dit boek richt zich op nieuwe wetenschappelijke inzichten en op de vrouwelijke seksualiteit. Het was voor mij op veel vlakken een eye-opener.
Erotische intelligentie van Esther Perel
Kun je verlangen naar iets dat je al hebt?
In ‘Erotische intelligentie’, laat Esther Perel zien dat het hebben van een veilige en gelijkwaardige relatie heel goed samen kan gaan met een opwindend en spannen seksleven.
Esther Perel onderzoekt hoe we ons verhouden tot seks en liefde in onze moderne, verbonden wereld. Ze stelt dat, hoewel we tegenwoordig meer vrijheid en mogelijkheden hebben om onze seksualiteit te verkennen dan ooit tevoren, we ook geconfronteerd worden met nieuwe uitdagingen in onze intieme relaties.
Liefde in verhouding van Esther Perel
Een nieuw perspectief op trouw en ontrouw
Dit boek raad ik vaak aan wanneer er in een relatie sprake is van ontrouw. Wat me opvalt is dat vooral de óntrouwe partner er veel aan heeft. Het wordt door het boek duidelijk waar je in terecht bent gekomen en dat het wellicht minder bijzonder is dan je zelf op dat moment denkt en ervaart. Het helpt mensen dan om met een afstandje naar hun eigen situatie te kijken. Handig, want op het moment dat je zelf in een affaire zit bekijk je de situatie (met de derde) wellicht door een roze bril.
Liefdesbang van Hannah Cuppens: over verlatingsangst en bindingsangst.
Hannah beschrijft in haar boek ‘liefdesbang’ op een heldere en herkenbare manier over hoe het eindeloze zoeken naar evenwicht tussen samen en apart voor sommige mensen ontaardt in een zeer heftige gevechtsdans.
Ze maakt met uitgebreide voorbeelden en een flinke dosis humor duidelijk hoe bindingsangst en verlatingsangst allebei uitingen zijn van mensen die bang zijn zich te verbinden.
Een open relatie niet voor watjes van Rhea Darens.
‘Een open relatie, niet voor watjes‘ is dé handleiding voor ieder stel dat een open relatie heeft of wil gaan hebben.
Lang werd toch wel gedacht dat een open relatie niet goed samen gaat met veiligheid. Doordat hechting zo’n belangrijke rol speelt in relaties en het lastig is een veilige hechtingsband te bewaken als er ook intimiteit is met anderen.
Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz
Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen
(en je kinderen nu blij zijn dat jij het doet) van Philippa Perry
Prachtig boek vol zinvolle tips voor zowel de opvoeding van je kinderen als het onderhouden van je partner relatie.
Philippa Perry legt in ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen‘ op een heldere manier uit hoe onze eigen opvoeding en gezin van herkomst van grote invloed zijn op hoe we met onze partner en kinderen omgaan. En ze maakt háárfijn duidelijk hoe groot jouw invloed als opvoeder is op het latere levensgeluk van je kinderen.
Het is niet met jou begonnen van Mark Wolynn.
In ‘Het is niet met jou begonnen’ biedt Mark Wolynn een fascinerende en diepgaande kijk op de rol van overgedragen familietrauma in ons leven. Dit boek verkent het concept van intergenerationeel trauma en biedt inzichten en gereedschappen om deze cyclus van pijn en lijden te doorbreken.
How to be the love you seek van Nicole LePera
How to Be the Love You Seek door Nicole LePera, ook bekend als “The Holistic Psychologist”, is een diepgaand boek dat lezers begeleidt op een reis naar zelfliefde en het creëren van gezonde relaties. LePera, bekend om haar holistische benadering van psychologie, biedt inzichten en praktische tools om lezers te helpen zichzelf beter te begrijpen en liefdevollere relaties op te bouwen.
Onze liefde Hoe elkaar (terug)te vinden en niet (meer) kwijt te raken van Ingeborg Bosch
Ondanks het verlangen naar echte liefde is het voor de meeste mensen erg moeilijk om een liefhebbende en langdurige relatie te creëren.
Ingeborg Bosch, grondlegster van Past Reality Integration (PRI), schrijft in haar boek ‘onze liefde’ over de achtergrond van disfunctionele relaties. Twee belangrijke oorzaken hiervan zijn volgens Ingeborg het ontbreken van eigenliefde en het ontbreken van erkenning van de zo dominante invloed van onopgelost trauma uit de kindertijd.
Het bezoek van Hans ’t Hart
Komt je dit beeld je bekend voor? Jij zit op jouw eiland, de ander op die van hem of haar. Jullie willen beiden de aandacht van de ander en gehoord worden, want je wilt graag vertellen hoe jij ergens tegen aan kijkt, hoe de ander je gekwetst heeft of hoe idioot iemand zich gedraagt.
Maar het lijkt alsof wat je zegt niet in staat is de zee tussen jullie in te overbruggen. Die ander snapt er in ieder geval helemaal niets van. En steeds als er iets van jouw boodschap op het andere eiland aankomt begint de ander terug te roepen dat je het helemaal verkeerd ziet.
Het bezoek is een stappenplan om beter te leren communiceren.
Neem de regie over jezelf ….
… en maak je dromen waar met PSYCH-K®
van Paula van der Werff
Wat zou jij aan jezelf willen veranderen?
Heb je wel eens het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Denk je dat je minder leuk, aantrekkelijk of slim bent dan anderen? Pieker je over hoe je echt gelukkig of succesvol kunt zijn?
De biologie van de overtuiging van Bruce Lipton
Hét boek dat uitlegt waarom PSYCH-K als methode zo goed werkt om mensen fysiek en geestelijk gezonder en gelukkiger te maken. Het gaat helemaal niet over PSYCH-K, maar in ‘De biologie van de overtuiging’ maakt Bruce Lipton ons deelgenoot van zijn verpletterende ontdekking dat we geen slachtoffer zijn van onze genen, maar dat we ons welbevinden kunnen beïnvloeden door onze gedachten, emoties en overtuigingen.
The still face experiment
Dit filmpje geeft ‘de scanner in ons brein’ heel mooi weer. Zodra de moeder een ‘still face’ doet reageert de baby daarop. Je ziet dat ze er stress door ervaart. En ze wil het contact herstellen. Dus trekt ze alles uit de kast om de moeder ’terug’ te krijgen (vechten). En wanneer dat niet lukt wil ze wegdraaien omdat ze zoveel stress ervaart (vluchten).
Bekijk het filmpje hier.
Het brein in relaties
In dit filmpje leg ik uit hoe het brein werkt, tenminste, het deel van het brein dat zich bezig houdt met veiligheid. En wat er gebeurt als je brein het signaal afgeeft van acuut gevaar: je brein ‘flipt’ en je kunt geen aanspraak meer maken op het deel van je brein dat je nodig hebt voor een rustig en constructief gesprek.
Bekijk het filmpje hier.
Hoe je kindertijd en je hechtingsstijl je leven beïnvloedt
De hechtingstheorie stelt dat een sterke emotionele en fysieke band met één primaire verzorger in onze eerste levensjaren van cruciaal belang is voor onze ontwikkeling. Als onze band sterk is en we veilig gehecht zijn, dan voelen we ons veilig om de wereld te verkennen. Als onze band zwak is, voelen we ons onveilig gehecht. We zijn bang om een nogal eng uitziende wereld te verlaten of te verkennen. Omdat we niet zeker weten of we kunnen terugkeren. Vaak begrijpen we dan onze eigen gevoelens niet.
Bekijk het filmpje hier.
De imago dialoog ofwel eilandgesprek
Imago relatietherapie maakt vaak gebruik van de imago dialoog. Ook wel het eilandgesprek genoemd. Het is een super effectieve manier om te communiceren.
De structuur van de dialoog geeft houvast en veiligheid en zorgt ervoor dat zowel de zender als de ontvanger zich veilig kunnen voelen.
In deze video vertel ik hoe je zelf een eilandgesprek kunt voeren. Bekijk het filmpje hier.
Alfred & Shadow: a short story about emotions
Alfred is verliefd. Maar hij is ook boos, bang, verdrietig en hij schaamt zich en voelt zich alleen. Zijn goede vriendin Joy steunt hem in zijn constante gevecht tegen Schaduw. Kijk naar dit lieve filmpje. En misschien leer je wel iets nieuws over jouw eigen emoties.
Bekijk het filmpje hier.
How to stop getting triggered forever
Getriggerd worden… Het ene moment ben je kalm, het andere moment voel je alleen nog maar wanhoop en angst. Wat er gebeurt op een trigger moment is dat je brein een situatie uit het verleden denkt te herkennen. Een situatie die destijds heel gevaarlijk en beangstigend voor je was. Je brein kan niet zien dat de situatie in het heden niet hetzelfde is en reageert dus met dezelfde angst als destijds.
Als je getriggerd bent kan je er van uit gaan dat er iets mee doet uit je verleden en dat hoe je je voelt niet gaat over nu, maar over toen. Alain de Botton van The School of Life legt het duidelijk uit in dit filmpje.
Bekijk het filmpje hier.
Brene Brown: The power of empathy
Brene Brown vertelt in dit grappige tekenfilmpje wat empathie is. En wat het verschil is tussen empathie en sympathie. Voor empathie moet je met iemand meevoelen. Als dat gebeurt heelt de pijn en ontstaat er verbinding. Ze legt het uit op de typische Brene Brown manier. Een aanrader dus!
Bekijk het filmpje hier.
Brene Brown: The power of vulnerability
Dit TEDfilmpje betekende Brene Browns grote doorbraak. Voor wie haar nog niet kent: Brene Brown is onderzoekster. Zij onderzoekt emoties. In dit filmpje legt zij uit dat kwetsbaarheid eigenlijk heel krachtig is. Met allerlei voorbeelden uit haar onderzoek én uit haar eigen leven. Zij had ook zomaar een cabaretier kunnen worden, ze vertelt prachtige verhalen met veel humor en zelfspot. Zéker de moeite waard om naar te kijken, of te lezen, want inmiddels heeft ze ook al heel wat boeken op haar naam staan. The power of vulnerability was haar grote doorbaak.
Bekijk het filmpje hier.
Op Netflix heeft zij ook een talk staan: the call to courage. Ook zeker een aanrader. Maar daarvan kan ik hier geen linkje plaatsen.
It’s NOT about the nail!
Niet een super informatief, maar vooral heel erg grappig filmpje. Met een dikke knipoog naar hoe dingen in relaties kunnen gaan. Een veel gegeven relatieadvies is dat je beter moet leren communiceren en vooral: beter naar elkaar moet luisteren. Dit filmpje drijft daar de spot mee. Het is ECHT niet makkelijk om altijd goed te luisteren naar je partner.
Bekijk het filmpje hier.
De clitoris
Vrouwen hebben geluk. Zij hebben het enige orgaan in het menselijk lichaam dat speciaal bedoeld is voor plezier: de clitoris. Helaas heeft het lang geduurd voordat vrouwen er ook plezier aan mochten beleven. Seksueel plezier was niet bedoeld voor de vrouw. Dat is gelukkig veranderd, in ieder geval in westerse landen. Maar nog steeds schieten schoolboeken tekort als het gaat om informatie over de clitoris. Zoals ik ook in deze blog beschrijf. Hoog tijd dus voor een beetje extra onderricht over de clitoris.
Bekijk het filmpje hier.
A tale of two brains
Mark Gungor legt hier het verschil uit tussen mannenbreinen (simpel en doelmatig) en vrouwenbreinen (alles! alles staat met elkaar in verbinding). En wat het effect daarvan is in de communicatie. Ook vertelt hij dat mannen een Nothing Box hebben, waar vrouwen he le maal niets van begrijpen.
Krijg de liefde die jij wilt podcast met Barbara en Bas
Een podcast over Imago relatietherapie
Barbara Cremers en Bas van Raaij vertellen in deze krijg de liefde die jij wilt podcast serie openhartig over hun ervaringen met Imago relatietherapie. Zowel hoe het hen in hun eigen relatie geholpen heeft, als hoe het hen als therapeuten handvaten geeft om te werken met stellen.
De eeuw van de vrouw – podcast
Soms luister je naar een podcast en wil je elke minuut iemand bellen of appen om te vertellen wat je net hebt gehoord. Althans, ik weet niet of je dat kent, maar dat had ik bij deze podcast. Wow. In 6 afleveringen bespreken Suzanna Jansen en Rachel van de Pol hoe het leven van de vrouw in Nederland meer dan ooit is veranderd in de afgelopen 100 jaar. Er wordt teruggekeken naar waar we vandaan komen en ook met (kritische) blik gekeken naar waar we nu staan. En dat is eigenlijk best wel schrikken.
Echt een aanrader, eigenlijk verplichte kost voor alle vrouwen en mannen van Nederland. Je begrijpt beter waar je ouders en grootouders vandaan komen en daarmee dus waar je zelf vandaan komt. En je gaat met een andere blik kijken naar de wereld om je heen.
Ook vanuit relatieperspectief zijn het interessante afleveringen. Want hoe zit het nu met ‘de stem’ van de vrouw in relaties? Met rollenpatronen en verwachtingen binnen relaties en huwelijken?
Podcast Mannenbrein: negatieve patronen in het brein & voorbeelden van veilige hechting
In deze podcast ga ik in gesprek met Mathijs Dingjan van Mannenbrein over hechting en de invloed daarvan op je relaties.
Wat is veilige hechting hoe herken je dat?
Check de aflevering op een van deze kanalen, of bekijk de video op Youtube.
Podcast Secure Self met Lotte Bouws.
In gesprek over relaties met Lotte Bouws, liefde en hechtingscoach.
Lotte benaderde mij in 2023 voor haar podcast Secure Self.
Het is Lottes missie om vrouwen te helpen bij hun onveilige hechtingspatronen door hun eigenwaarde en zelfliefde helpen te cultiveren en een liefdevolle, veilige relatie op te bouwen met zichzelf.
En dus ga ik in deze aflevering met Lotte in gesprek over relatietherapie, hoe je je relaties gezond houdt, hoe hechting een rol speelt in je relaties en hoe je breinkennis kunt inzetten voor heling en meer verbinding in relaties.
Check deze aflevering van Secure Self op een van deze kanalen:
Podcast Semi Interessant met Ruben en Nick.
Voorkom een gebroken hart: de sleutels voor liefdevolle relaties en gezond partnerschap, ontdek verborgen patronen in liefde – relatietherapie met Bregje Jonkhart.
In september was ik te gast bij Ruben Havertz en Nick Papens, in de podcast Semi Interessant. Het was een leuk gesprek, met veel grappen en grollen, zoals deze jongens meestal hun leuke podcast maken. We hebben uiteindelijk zelfs 3 afleveringen opgenomen.
Wat zij zelf schrijven bij de eerste aflevering:
“Ontdek de kunst van liefdevolle en gezonde relaties n deze verhelderende aflevering met Bregje Jonkhart, een vooraanstaand relatietherapeut.”
Check deze aflevering van Semi Interessant op een van deze kanalen:
Podcast met de billen bloot met Tania Mulder.
Tania Mulder is intimiteitscoach. Ik kwam in contact met Tania toen ik op zoek was naar iemand die nog veel meer weet van intimiteit in de relatie dan ik, als relatietherapeut.
Ik wilde het met haar hebben over mijn ervaringen met stellen en haar ook graag vragen stellen.
- Waarom gaan vrouwen alleen naar een seksuoloog?
- Hoe kijkt Tania aan tegen de ‘orgasmekloof’?
- Wat moet er gebeuren om seksualiteit voor iedereen iets heel fijns te maken, ook in lange relaties?
Check deze aflevering van met de billen bloot op een van deze kanalen:
De Win Win Podcast met Janneke van der Meulen, over PRI
Past Reality Integration (PRI) met founder Ingeborg Bosch om trauma uit je kinderjaren te helen zodat je meer rust en vrede in het NU ervaart rondom eten en relaties. Meer weten over PRI?
Check deze aflevering van de WIN WIN Podcast op een van deze kanalen:
De Win Win Podcast met Janneke van der Meulen, over Psych-k
Wat als veranderen maar niet lukt? Transformeer je overtuigingen en niet helpende gewoontes met PSYCH-K, met Paula van der Werff.
Meer weten over PSYCH-K?
Check deze aflevering van de WIN WIN Podcast op een van deze kanalen:
Podcast over Bindingsangst met EOHoedan.
Bindingsangst wat is dat eigenlijk?
Is bindingsangst inderdaad een modewoord? Wat is bindingsangst eigenlijk en hoe kom je er van af?
Dat en meer bespreek ik met de podcastmakers van EOHoedan in hun allereerste podcastaflevering.
Te beluisteren via
Vrijheid is wat wij van nature zijn
Interessant artikel in de optimist over wij onze fysieke en geestelijke gezondheid in hoge mate kunnen beïnvloeden. Cellen reageren op signalen van buitenaf. Voeding speelt hier een belangrijke rol in, maar zeker ook je waarneming van jezelf en de wereld om je heen. Je gedachten dus en je overtuigingen hebben dus invloed op je gezondheid en welbevinden. Zowel in positieve als in negatieve zin. Bruce Lipton’s: De biologie van de ovetuiging wordt in dit artikel ook aangehaald.
Vrijheid is wat wij van nature zijn – optimist januari februari 2020
De geest als arts
In maart 2018 hoorde ik voor het eerst van PSYCH-K. Ik las dit artikel in de optimist. Eerlijk gezegd vond ik het in eerste instantie best wel zweverig. Maar ik was ook getriggerd. Drie thema’s die voor mij tot dan toe behoorlijk losse onderdelen van mijn leven waren kregen in dit artikel een logisch verband: therapeut zijn, spiritualiteit en de zorg om de aarde. Met die nieuwsgierigheid volgde ik de basiscursus en toen ik vervolgens mijn rijangst had overwonnen heb ik alle vervolg cursussen ook maar gedaan.
“Our wounds are often the openings into the best and most beautiful part of us.”