EFT RELATIETHERAPIE

EFT RELATIETHERAPIE2023-01-06T20:16:24+02:00

Wat is EFT of Imago relatietherapie?

‘Daar gaan we weer’. Het bekende patroon.

Iedereen kent dat. De ‘dans‘ begint: jij weet al wat jij gaat zeggen en wat de ander zal doen. Je hebt deze ruzie al 100 keer meegemaakt. En alle trucjes die je hebt geleerd om eruit te komen helpen niet. Logisch, want je gedrag wordt niet gestuurd door je gedachten, maar vooral door je emoties.

De meeste therapievormen richten zich alleen op het verkrijgen van inzicht en het aanleren van nieuw gedrag. Maar alhoewel dit voor een korte periode voor een opleving kan zorgen verdwijnt het effect vaak zodra de partners stress ervaren.

Om de relatie duurzaam te versterken moet het fundament van de relatie, de emotionele verbinding, opnieuw worden opgebouwd. Geliefden raken verstrikt in gedragspatronen van beschuldigen en terugtrekken en dat zorgt voor een onveilige basis die zichzelf in stand houdt. Want als je je onveilig voelt, waarom zou je je dan kwetsbaar opstellen tegenover iemand die jou het diepst kan raken?

In mijn werk gebruik ik Imago relatietherapie en EFT om de emotionele band en veiligheid in jullie relatie terug te brengen. Samen ontrafel ‘de dans’ waarin jullie worden meegesleept. Je gaat zien dat niet je partner, maar de dans je vijand is. In een veilige setting leer je zo je eigen emotionele reacties én die van je partner kennen. En oefen je samen in het uitspreken van wat je voelt en nodig hebt, zodat jullie emotionele band hersteld wordt.

Voortaan gaan jullie enthousiast die dansvloer op:

‘Let’s dance!’

relatieproblemen couples therapy

De relatieproblemen van Iris en Martijn

Iris: “Nou, ik had hem gevraagd de was op te hangen en te stofzuigen. Kom ik thuis: zit de was nog in de machine! Dus ik vraag: ‘Martijn, waarom heb je de was niet opgehangen, dat had ik toch duidelijk gevraagd?’. Hij reageert meteen: ‘Ik heb toch gestofzuigd? Ach mens, zeur niet zo!’

Martijn loopt altijd weg, furieus word ik daarvan. ‘Daar gaan we weer’ denk ik dan, ik hoor mezelf tegen hem schreeuwen en voel me dan zó machteloos, we hebben dit soort ruzies al zó vaak gehad.

Door relatietherapie heb ik geleerd wat er onder onze relatieproblemen zit en hoe we anders met elkaar om kunnen gaan. Nu kunnen we meestal stoppen en zeggen: ‘pas op, daar is ‘ie weer’. We knokken niet meer tegen elkaar maar tegen ons monster. Dan geeft hij me een knuffel en lachen we erom.”

Martijn: “Dan komt ze thuis en begint meteen te zeuren dat ik de was niet heb opgehangen. De gestofzuigde vloer en het bosje bloemen ziét ze niet eens. En dan begint ze op die hoge toon tegen me te praten. Nou, als ik ergens niet tegen kan!

Ik weet dan al hoe het verder zal gaan. Meestal schreeuwen we een poosje tegen elkaar en ga ik uiteindelijk naar mijn kamer. Als ik toch niets goed kan doen kan ik net zo goed weggaan.

De relatietherapie heeft onze relatieproblemen echt aangepakt. Nu kan ik Iris rustig vertellen dat ik geen tijd had voor de was, maar mijn best heb gedaan haar blij te maken omdat ik van haar hou en haar niet kwijt wil. We praten nu gewoon, in plaats van ruzie te maken en te schreeuwen. Ik hoef niet meer zo op mijn hoede te zijn en die was, die kan vaak wel een dagje later.”

imago relatietherapie imago relationship therapy

Imago relatietherapie

Imago relatietherapie is in het buitenland veel bekender dan hier. De methodieken hebben veel overeenkomsten en zijn goed te combineren. Naar mijn mening biedt de praktische structuur van Imago relatietherapie stellen sneller houvast om ook buiten de sessie de verbinding veilig te houden of te herstellen. Sinds ik Imagotherapie heb geïntegreerd in mijn aanpak duren de trajecten korter. Omdat ik zo enthousiast ben over deze vorm van relatietherapie vertel ik er hier graag wat meer over.

EFT couples therapy

Emotionally Focused Therapy (EFT)

EFT is heel bekend in Nederland.
Sue Johnson heeft deze krachtige en succesvolle relatietherapie ontwikkeld door jarenlang de ontwikkeling van paren te volgen. Naast individuele relatietherapie biedt EFT ook de Houd me vast’ cursus om paren in zeven stappen te helpen weer in verbinding met elkaar te komen.

online

Is relatietherapie iets voor ons?

Herkennen jullie je in één of meerdere van onderstaande zinnen?

 • We hebben steeds ruzie.

 • Hij is vreemdgegaan.

 • Zij loopt altijd weg bij conflicten.

 • We verliezen de verbinding met elkaar.

 • De intimiteit is verdwenen.

 • Ik word gek van haar gezeur.

 • Ik mis de emotionele verbinding.

 • Regelmatig denk ik: ‘ik wil scheiden’.

 • Ik voel me soms heel alleen binnen mijn relatie.

 • Soms reageer ik heel heftig en denk ik later: had ik maar rustig gereageerd.

 • Ik weet het niet meer. Ik wil iets veranderen, maar hoe?

 • Ik vermijd situaties om problemen te voorkomen.

 • Hoe kan ik mijn relatie redden?

 • We hebben relatieproblemen.

Online relatietherapie

Relatietherapie kan natuurlijk live, maar dat is niet voor iedereen prettig. Online relatietherapie kan een goede uitkomst zijn als je door gezondheidsrisico’s liever geen live sessies doet, of als je niet in de buurt woont.

Tijdens een online relatietherapie sessie zitten jullie samen achter één beeldscherm en communiceren we via zoom. En eigenlijk doen we dan hetzelfde als in een live sessie.

Wat zeggen cliënten ? (kijk hier voor meer reviews)

Het kan ook zijn dat je relatietherapie een te grote stap vindt, of voor jullie niet nodig. Maar dat je wél merkt dat je relatie wat extra aandacht kan gebruiken.

Dan is een online relatiecursus een goede optie. Je kan de cursus doorlopen in je eigen tempo en in je eigen tijd. Op je eigen bank zelfs. Je hebt dus minder gedoe met agenda’s vrijmaken en oppassen regelen. En het scheelt geld. Op een fijne relatie bied ik zowel een uitgebreide relatiecursus, als ook korte bootcamps aan om je relatie vanaf de bank thuis te verbeteren.

Meer weten over mijn online relatiecursussen? Ga naar een fijne relatie

Hieronder staan de antwoorden op de meest gestelde vragen over relatietherapie.

Staat jullie vraag er niet bij? Bel of mail me dan.

Doe je ook online relatietherapie?2022-11-17T21:44:18+02:00

Online relatietherapie

Ja! Relatietherapie kan live, maar dat is niet voor iedereen prettig. Online relatietherapie kan een goede uitkomst zijn als het bijvoorbeeld lastig is om tegelijk van huis weg te gaan in een tijd waarin de oppassen niet voor het oprapen liggen. Of als je door gezondheidsrisico’s liever geen live sessies doet.

Tijdens een online relatietherapie sessie zitten jullie samen achter één beeldscherm en communiceren we via zoom. En eigenlijk doen we dan hetzelfde als in een live sessie.

Wil je er meer over weten? Neem dan even contact op.

 

Online relatiecursus

Het kan ook zijn dat je relatietherapie een te grote stap vindt, of niet nodig voor jullie relatie. Maar dat je wél merkt dat je relatie wat extra aandacht kan gebruiken.

Dan is een online relatiecursus een goede optie. Je kan de cursus doorlopen in je eigen tempo en in je eigen tijd. Op je eigen bank zelfs. Je hebt dus minder gedoe met agenda’s vrijmaken en oppassen regelen. En het scheelt geld.

Meer weten over mijn online relatiecursus? Ga naar een fijne relatie

 

Wat als ik een afspraak moet annuleren?2021-12-07T12:35:03+02:00

Een sessie annuleren:

Als we een afspraak gepland hebben en je kunt onverhoopt niet, laat het me dan 24 uur van tevoren weten. Dan heb ik de mogelijkheid  iemand anders in te plannen en hoef ik de kosten voor de sessie niet in rekening te brengen. Sessies die geannuleerd worden binnen 24 uur voor de afspraak worden voor de helft in rekening gebracht.

In tijden van corona is alles een beetje anders. Ik wil voorkomen dat je tóch komt als je je niet lekker voelt. Dus als je niet kunt komen gaan we in principe over tot een online sessie. 

Waar is het?2020-10-14T18:17:42+02:00

De sessies in Amsterdam vinden plaats in één van mijn praktijkruimtes.

Ik werk op 2 locaties: de Spyridon Louisweg of bij Noordstraalt.

Mocht je de sessies heel graag ergens anders willen doen, dan kan dat in overleg.

 

Het is ook mogelijk om sessies op afstand te doen, via zoom of een ander programma.

Dit kan altijd, zowel bij relatietherapie als bij individuele sessies.

Worden de sessies vergoed?2023-03-01T16:10:50+02:00

Ik ben aangesloten bij beroepsvereniging VIV en de RBCZ . Mijn praktijk valt onder ‘Alternatieve Geneeswijzen/Natuurgeneeswijzen’.

Individuele sessies worden vergoed door onderstaande verzekeraars.

Of relatietherapie / de SCHIP-aanpak wordt vergoed hangt af van de verzekeraar. CZ en OHRA vergoeden relatietherapie in ieder geval wel vanuit de noemer psychosociale zorg.

VERGOEDINGEN 2023

Let op!!! Wijzigingen: per 2021 géén vergoeding meer
Zorgverzekeraars die per 2021 géén vergoeding meer bieden bij complementaire, psychosociale zorg zijn:

Anderzorg, Amersfoortse (ASR), AZVZ (ZZ), Bewuzt (VGZ), CZ direct (CZ groep), Ditzo (ASR), FBTO, Hema (Menzis), Interpolis (Achmea), Just (CZ), Pro Life (Achmea), Salland (Eno), Zorg en Zekerheid (ZZ), Zorgdirect (Eno)

 

Vergoedingenoverzicht 2023
De 4 grootste zorgverzekeraars in Nederland zijn de groepen: Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Hieronder vind je waar de groepen uit bestaan met een link naar de pagina, of de button daartoe, om te zien welke vergoedingen en voorwaarden zij hanteren.

De volgende verzekeraars vergoeden mijn coachingstrajecten in 2023*

(er is e.e.a gewijzigd t.o.v. 2020. Neem voor de zekerheid contact op met je verzekeraar en vraag naar de vergoedingen ‘alternatieve zorg: psychosociaal’)

Kijk hier voor het totaaloverzicht van zorgverzekeraars in Nederland.

Hoeveel je precies vergoed krijgt is verschillend per verzekeraar.

Op de website van Zorgwijzer staat een overzicht van wat er door iedere verzekeraar vergoed wordt.

Wat kost het?2023-03-01T16:27:29+02:00

Tarieven Jonkhart & Ziel 2023

 • Personal coaching (of kinder- / jongerencoaching / Psych-K) duurt 60 minuten en kost 90,-*.

 

Heb je (of hebben je ouders) een laag inkomen of studeer je? Dan duurt een sessie 45-60 minuten en kost het 75,-.*

 

Het eerste gesprek is een intake. Deze duurt 60 minuten en kost 75,-

Na afloop kan je beslissen of je een traject bij mij ziet zitten.

 

* Deze sessies zijn vrijgesteld van BTW.

In de avonduren (na 18.00) en in het weekend komt er een toeslag bovenop het normale bedrag en kosten de sessies resp. 99,- of 82,50.

 

 • Relatietherapie* duurt 90 minuten en kost 150,- per stel.

Het eerste gesprek is een intake. Deze duurt 90 minuten en kost 75,-

Na afloop kunnen jullie beslissen of jullie een traject bij mij zien zitten.

 

 • Relatie intensive / intensief relatieweekend.  2 hele dagen vaak verdeeld over 3 dagen: 1200,- (600,- pp.)

Tijdens een intensive werk je kort en intensief aan je relatie. Meestal verdeeld over 3 dagen (maar daarover kan worden overlegd). Deze manier van werken levert vaak meer op dan losse sessies. Je kunt samen de diepte in zonder steeds opnieuw ‘in en uit’ te moeten stappen en hebt daardoor meer effectieve tijd op de diepere laag van de relatie.

Dag 1: van 9.00 tot 17.00.

Dag 2: van 9.00 tot 12.30

Dag 3: van 9.00 tot 12.30

 

 

* De sessies in een traject met de SCHIP-aanpak vallen onder Relatietherapie.

 

 

 • De groepscursus Houd me Vast (2,5 dag of 8 avonden) kost 280,- p.p. incl BTW. Dit is inclusief lesmateriaal en boek.

 

 • De Houd me Vast privé cursus (2 dagen) kost 595,- p.p. incl BTW. Dit is inclusief lesmateriaal en boek en werkboek.

 

 • Klein APK-tje  (1 dag) wordt op maat gemaakt en de kosten hangen af van wat we gaan doen. Meestal liggen de kosten rond de 595,- per stel als we een hele dag werken.

 

 

 

 

Wie heeft EFT eigenlijk bedacht?2020-10-14T21:44:13+02:00

Klinisch psycholoog dr. Sue Johnson ontwikkelde EFT (Emotionally Focused Couple Therapy). Zij heeft EFT dus bedacht.

EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie van John Bowlby. Zij ontdekte dat hechtingspatronen niet alleen van toepassing zijn op kinderen en hun ouders, maar ook op geliefden. Elk mens heeft een aangeboren behoefte om intieme verbindingen met een ander aan te gaan. Wanneer mensen veilig gehecht zijn, voelen ze zich vertrouwd met elkaar en kunnen ze hun emoties kwijt bij hun partner. Wanneer ze echter vroeger of in de relatie hebben ervaren dat ze door de ander afgewezen worden of wanneer ze zich in de steek gelaten voelen kunnen er patronen ontstaan waar partners in verstrikt raken.

In EFT worden deze patronen duidelijk en leren partners om uit het patroon te stappen, hun echte emoties en behoeften te onderkennen en die tegenover hun partner te uiten. De effectiviteit van EFT is aangetoond in verschillende klinische studies.

Wat levert relatietherapie op?2022-11-17T15:45:07+02:00

Wat levert relatietherapie op?

Het resultaat van relatietherapie kan zijn:

 • Een stabielere en liefdevollere relatie.
 • Het kennen van en kunnen uitspreken van je eigen behoeftes
 • Betere communicatie; meer acceptatie, erkenning, begrip, waardering en verdraagzaamheid.
 • Balans tussen op eigen benen staan en samen zijn  OF autonomie/eigenheid en verbinding.
 • Meer zelfvertrouwen en vertrouwen in jullie relatie. Problemen kan je nu samen aanpakken.
 • In geval van verwijdering of ruzie: sneller herstel en verbinding.
We hebben wel af en toe ruzie, maar waarom hebben we daar iemand anders bij nodig?2020-10-14T21:48:07+02:00

Ik help jullie uit te zoeken wat de dans (de ruzie) is waarin jullie worden meegezogen. Het is makkelijker dat met een buitenstaander te doen omdat die objectief kan kijken naar emoties. Ik kan jullie helpen je emoties te verwoorden en te uiten en ik zal me niet snel aangevallen voelen. Het is moeilijk om dat zelf te doen omdat je partner vanzelf emotionele reacties krijgt als jij je emoties deelt.

Kunnen die eendjes behalve dansen ook zwemmen?2020-10-14T21:49:07+02:00

Ja! Gelukkig zwemmen ze vooral! Zo’n  95% van de tijd hebben ze het goed samen en zwemmen ze een beetje rond. Slechts af en toe worden ze meegezogen in een heftige dans. Dat geldt ook voor de meeste stellen die ik zie. Ze hebben ook veel goede momenten samen maar balen van die ruzies die er tussendoor komen. En willen die graag aanpakken.

Help! Mijn partner wil niet!2020-10-14T21:52:09+02:00

Help mijn partner wil niet!

Als je partner niet wil terwijl jij wel vindt dat er iets moet gebeuren kan je overwegen zelf te komen. We kunnen in een kennismakingsgesprek bespreken wat je vraag/doel is en wat we kunnen doen om je verder te helpen.

Is het net zoiets als EMDR?2022-11-17T11:12:15+02:00

Nee. De verwarring is begrijpelijk, want bij zowel EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) als EFT kan het gaan over gebeurtenissen die voor iemand traumatisch zijn geweest. EMDR richt zich specifiek op het verwerken van trauma’s. EFT doet dat soms ook, maar er hoeft geen trauma te zijn. Een groot verschil is dat bij EFT beide partners aanwezig zijn en juist de interactie de verandering in gang zet. Ik werk wel regelmatig met PSYCH-K®, een methode om belemmerende overtuigingen, maar ook angsten en de herinnering aan vervelende gebeurtenissen mee om te buigen. Deze methode is ook zeer geschikt voor  het verwerken van traumatische ervaringen.

Werkt het ook met andere mensen dan je partner? (collega’s, ouders, kind, vrienden)2020-10-14T21:53:13+02:00

Ja dat kan. Je moet wel een relatie met die persoon hebben. EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie van Bowlby en is in eerste instantie ontwikkeld als relatietherapie. Sue Johnson ontdekte dat liefdespartners dezelfde reacties laten zien op verlies van verbinding met hun partner als kleine kinderen op verlies van verbinding met hun ouders.  Er worden oude hechtingsangsten geactiveerd, omdat ook partners zich aan elkaar hechten. Inmiddels wordt EFT ook toegepast binnen gezinnen en er is een tak die bezig is de principes toe te passen binnen bedrijven.

Hoe lang duurt een relatietherapie traject?2022-11-17T15:47:57+02:00

Hoe lang het relatietherapie traject duurt is moeilijk te zeggen.

De gemiddelde hoeveelheid sessies bij Imago relatie therapie is aanzienlijk korter dan bij EFT. (6-8 vs 12-20)

Een EFT traject doorloopt 3 fases. Een fase kan niet worden afgerond voordat hij helemaal is doorlopen en hoe lang iedere fase duurt is niet van te voren te zeggen. Dat is afhankelijk van hoe snel of langzaam de veiligheid in jullie relatie terugkomt, hoezeer jullie gekwetst zijn binnen deze of eerdere relaties, etc…

Soms kan één korte interventie genoeg zijn.

Maar om toch een antwoord te geven op de vraag:

Een gemiddeld traject doorloopt ongeveer 8-12 sessies. Maar het kán dus ook langer of korter duren.

Wil je liever in korte tijd veel extra aandacht aan je relatie besteden? Dan is het ook mogelijk om een  relatieweekend te boeken. Met op vrijdag 2 uur sessie, op zaterdag 2 x 2 uur en op zondag 2 x 2 uur. Tussendoor is er volop ruimte voor het samen nabespreken van de sessies, het maken van opdrachten en voor wandelen door Amsterdam. Er zijn leuke hotelletjes in de buurt om er een weekendje weg van te maken. Nieuwsgierig? Informeer naar de mogelijkheden.

Moet je altijd met zijn tweeën in relatietherapie?2020-10-14T21:57:51+02:00

Een ‘normaal’ traject is met zijn tweeën. Dat EFT zo effectief is komt onder andere doordat je niet alleen inzicht krijgt in je eigen hechtingsbehoeften en angsten, maar óók in die van je partner. En met behulp van de therapeut leer je vervolgens samen om woorden te geven aan je gevoelens en behoeften.

Maar als je iets wil veranderen in je relatie, of je twijfelt over bepaalde zaken kan relatietherapie ‘in je eendje’ alsnog zeer nuttig zijn. Je kan dan door middel van EFT- én andere technieken  in ieder geval je eigen emoties en reacties onderzoeken, wat je kan helpen om anders in je relatie te gaan staan.

Moet je hele grote problemen hebben om met relatietherapie te beginnen?2020-10-14T21:59:16+02:00

Nee je hoeft geen grote problemen te hebben. Je moet wel ergens ‘last’ van hebben, want er moet een situatie zijn die jullie vervelend vinden en willen veranderen. Door EFT/ relatietherapie leer je veel over jezelf en je partner: welke dans jullie dansen en hoe je eruit kunt komen of blijven. Dat werkt ook bij ‘kleine’ dingen.

Je kunt ook kiezen voor de EFT Relatie APK, een lichtere vorm van EFT. Ook wel bekend als de ‘Houd me vast’ cursus.

emotionally focused therapy

Wat cliënten zeggen:

“Lieve Bregje (of ‘de Breg’, zoals we altijd aan jou refereren), dank je wel voor al jouw steun dit jaar. Het gaat (mede dankzij jou) ontzettend goed met ons. Je mag trots zijn op hoe jij je werk doet! Met passie, nuchterheid en een goede dosis humor. We hopen stiekem dat we je niet nodig hebben maar als dat toch zo blijkt te zijn, ben jij de eerste die we bellen! Ik weet dat de deur altijd wagenwijd open staat! Alvast een fijne jaarwisseling.”

“Lieve Bregje, hoe is het met je? We wilden je laten weten dat we een jaar later, nog steeds heel gelukkig zijn samen. We plukken nog dagelijks de vruchten van het EFT proces. En daar zijn we heel dankbaar voor. We gaan zelfs trouwen in september!”

Kijk hier voor meer reviews van cliënten.

“Alles wat je aandacht geeft groeit.”

Deepak Choprah

Ga naar de bovenkant