De imago dialoog ofwel: het eilandgesprek

In deze video leg ik uit hoe je samen een eilandgesprek kunt voeren. Het eilandgesprek heet eigenlijk de imago dialoog en is de basis tool van imago relatietherapie.

Alhoewel het voor sommige stellen in het begin wat vreemd aanvoelt is de structuur van de dialoog ontworpen om stellen houvast en vooral veiligheid te bieden in het gesprek.

Gelijkwaardigheid

Het zorgt ervoor dat beide partners evenveel aan bod komen en in een veilige setting hun verhaal kunnen doen. En terwijl zij dat doen is de ander in liefdevolle aanwezigheid bij hen.

Co-regulatie

Door dit proces keer op keer te oefenen, oefent het stel in co-regulatie. Waar zij eerder vaak een ontregeld zenuwstelsel hadden tijdens gesprekken, die dan dus ook met enige regelmaat uit de hand liepen, ervaren zij nu kalmte en verbinding.

De term co-regulatie wordt gebruikt in de pedagogiek, omdat het verwijst naar hoe ouders al dan niet bewust hun kinderen helpen te reguleren. Jonge kinderen kunnen zichzelf niet reguleren en leren dat door de liefdevolle aanwezigheid van hun ouders. Door troost, steun, een luisterend oor, aanraking, erkenning en het spiegelen van hun emoties door de ouders leren zij hun emoties te reguleren.

Validatie en empathie

Bij volwassen mensen helpen deze vormen van co-regulatie ook als zij ontregeld zijn. Op het moment dat stellen van paniek en een geflipt brein bewegen naar een veilige verbinding ontstaat er ruimte voor validatie en empathie.

Dat is magisch. Stellen gaan op een totaal andere manier de deur uit dan toen zij binnenkwamen.

Zelf doen

Wil je het eilandgesprek zelf proberen? Volg dan de stappen in deze video!

Ik heb ook een handige hand-out gemaakt. Wanneer je die precies volgt (en nee, je mag dus écht niet reageren op wat de ander zegt zo lang je op het eiland van de ander bent! ;-)) kun je samen precies oefenen en ontdekken hoe een eilandgesprek in zijn werk gaat.

Handout imago dialoog

 

Wil je meer leren over relaties? Schrijf je in voor mijn online masterclass!