Waarom een relatieweekend of relatie intensive?

Sorry, no english page yet, working on that :-). If Dutch is not your language, can you use translate for now?

 • Jullie houden van efficiënt werken en boeken graag maximale resultaten.

 • Jullie zitten samen vast maar willen geen langdurig relatietherapie-traject.

 • Het voelt als een grote stap om jullie relatie te gaan verdiepen. Nu jullie de stap zetten willen jullie er ook voor gáán.

 • De relatie verkeert in zulk zwaar weer dat jullie er NU wat aan willen doen.

 • Door een zeer druk bestaan zien jullie aankomen dat het lastig zal worden om ’tussen de bedrijven door’ voldoende aandacht en ruimte te creëren voor de therapiesessies en het huiswerk.

 • Jullie zijn bang dat jullie in een langduriger traject eerder zullen afhaken.

 • Het combineren van het verdiepen van de relatie en even samen tijd in Amsterdam spreekt jullie aan.

 • De Houd me Vast relatie-APK lijkt jullie niet geschikt.

Resultaatgericht en efficiënt

In 2012 begon ik met het geven van relatietherapietrajecten. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik heel veel ervaring heb. En ik heb veel geleerd.

Iets dat me erg is opgevallen is het grote verschil in vooruitgang tussen stellen die een traject volgen met steeds een losse sessie en een aantal weken ertussen, en de stellen die een intensief traject volgen. Een zogeheten ‘intensive’ of ‘relatieweekend’.  Stellen die een intensive doen boeken veel sneller resultaat.

Ik hou van resultaat én van efficiënt werken en dus heb ik besloten vooral in intensive structuur te gaan werken.

Dit is anders dan hoe de meeste therapeuten werken, dus daarom leg ik hier graag uit wat de voordelen van een intensive zijn ten opzichte van een ‘gewoon’ traject, welke soorten intensives ik aanbied en hoe een intensive eruit ziet in de praktijk.

De voordelen van een relatieweekend of intensive

(onder de opsomming leg ik uit waarom dit zo is)

 • Stellen maken grotere sprongen in korte tijd. Ter vergelijking: 2 dagen intensive is te vergelijken met 8 losse sessies, maar heeft de impact van 10 of 11)
 • Voor veel stellen is het in korte tijd gefocust werken heel verbindend. In 1 of 2 dagen gaan ze van een gebrek aan verbinding naar terug in verbinding met een duidelijkere focus op wat ze willen in hun relatie. In losse sessies duurt dit proces langer en is kan het lastiger zijn de motivatie vast te houden
 • Er is minder tijd nodig voor het steeds opnieuw opstarten en afsluiten van de sessie, en er blijft dus meer tijd over ‘voor het echte werk’
 • We benutten het proces van geheugenreconsolidatie volledig, dus maximale effectiviteit
 • Er worden niet per ongeluk situaties van buiten de sessie opgeslagen (zoals een stressvolle situatie vlak na de sessie), die het effect van de sessie teniet doen

Geheugenreconsolidatie Watte?

Psychotherapeut Bruce Ecker beschrijft in ‘unlocking the emotional brain’ dat het emotionele brein, eenmaal geopend, een ‘open venster’ heeft van 4 tot 5 uur. Tijdens deze periode is het brein ontvankelijker voor verandering: emotionele herinneringen kunnen opnieuw geactiveerd worden, maar ook herzien en bijgewerkt met nieuwe informatie of perspectieven. Dit proces staat bekend als geheugenreconsolidatie. (memory reconsolidation)

Door deze reconsolidatie kunnen oude emotionele patronen worden getransformeerd en kan een nieuwe waarheid worden gecreëerd. Door cliënten te helpen om tijdens deze periode emotionele herinneringen te verkennen en te herzien, kunnen therapeuten effectiever werken aan het transformeren van negatieve emoties en overtuigingen en blijvende verandering en groei op emotioneel niveau. Ecker benadrukt het belang van het benutten van deze vensterperiode in de therapie om diepgaande emotionele verandering mogelijk te maken.

Het proces van geheugenreconsolidatie komt dus het beste tot zijn recht in langere sessies.

In een ‘korte’ sessie van 1,5 uur gaat er relatief veel tijd verloren met het voorbereiden en netjes afsluiten van de sessie. Terwijl ook dan het stel nog met een ‘open brein’ de deur uit gaat en wat er in 2 a 3 uur na de sessie gebeurt óók wordt opgeslagen.

Soorten intensives

 1. Light: ‘Apk-tje’: 1 dag of 2 dagdelen (800,-)
 2. Standaard: ‘Repair’: 2 dagen of 4 dagdelen* (1500,-)
 3. Heavy: ‘Restauratie’: 3 dagen of 6 dagdelen (2200,-)

*Ideale indeling Repair is verdeling over 3 dagen: 1 dagdeel, 1 dag, 1 dagdeel

Hoe ziet een intensive eruit?

 1. Als jullie je aanmelden plannen we een intake. Ik stuur jullie ook een inlog voor mijn online masterclass (4 delen, ongeveer een uur kijktijd), waarin ik een aantal basis principes uitleg. Daarmee begint jullie proces van verandering.
 2. In de (online) intake (max 45 min) maken we kennis en bespreken we wat jullie willen bereiken. Op basis daarvan stel ik het programma op. Indien nodig denk ik mee over welk traject (1,2,3 het meest geschikt is op basis van jullie relatieverhaal)
 3. Ik stuur jullie daarna een intakeformulier en mogelijk wat voorbereidende opdrachten.
 4. We werken in een aantal dagdelen aan jullie relatie. Jullie krijgen van mij een eigen werkboekje wat je kunt gebruiken en later thuis opnieuw kunt bekijken zodat je wat je leert mee naar huis kunt nemen.

In de sessies:

 • Help ik jullie te kijken naar wat je wilt voor je relatie
 • Onderzoeken we de patronen die ervoor zorgen dat jullie de verbinding minder (zijn gaan) voelen
 • Leer ik jullie een essentieel leidend principe dat jullie zal helpen weer in liefdevolle open verbinding te komen
 • Leren jullie hoe je ook in de toekomst zorgt voor een fijne veilige verbinding
 • Maken we gebruik van een unieke combinatie van EFT (Emotionally Focused Therapy), Imagotherapie en EFT (Emotional Freedom Techniques)

Daarna gaan jullie samen verder en worden in de daaropvolgende weken de veranderingen  steeds merkbaarder. Na 2 of 3 maanden plannen we een (online) terugblik sessie waarin we bespreken hoe het gaat en ik eventuele vragen kan beantwoorden.

Indien nodig kunnen jullie in de toekomst altijd terugkomen voor een losse sessie of dagdeel.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in het relatieweekend? Het is nog niet mogelijk direct te boeken via het planningssysteem op de website. Dat gaat er wel aankomen. Dus neem voor nu contact op en informeer naar de mogelijkheden.

Waar?

Het weekend vindt plaats in de praktijk van Jonkhart & Ziel in Amsterdam.
Willen jullie er een weekendje weg van maken? Informeer voor tips over leuke hotelletjes in de buurt.

Het is soms ook mogelijk te overnachten in onze knusse caravan op een camping in de buurt, voor een kleine meerprijs.

Extra’s

Je krijgt naast natuurlijk een geweldige ervaring, praktische adviezen en lekkere versnaperingen tijdens de sessies ook een werkboekje en een online masterclass.

relatieweekend amsterdam relatie intensive

“Na 16 jaar samenzijn (met inmiddels 2 kinderen) wilde we meer verbinding met elkaar en ervoor zorgen dat we beter om zouden leren gaan met elkaars ‘knopjes’ en minder lang afstand voelen als we ruzie hebben (gehad).

Na een uitgebreid ‘marktonderzoek’ hebben we ondanks de afstand voor Bregje gekozen. Het eerste contact (telefonisch en via mail) voelden meteen heel vertrouwd. Er was oprechte interesse, ze schakelde snel en was heel flexibel. Wat we ontzettend fijn vonden is dat we voor de start van ons relatieweekend al veel opdrachten meekregen waarmee we aan de slag zijn gegaan. Dit maakte dat we met een goede basis (aan theorie en inzichten over onszelf) aan het relatieweekend konden starten. Hierdoor hebben de tijd maximaal kunnen gebruiken om te oefenen met alle nieuwe tools.

Bregje gaf ons (en was zelf) precies wat we nodig hadden. En dat deed ze met invoelendheid, oprechte interesse & aandacht, geduld en humor. Bregje zorgde voor een perfecte balans in flexibiliteit en sturing en een fijne afwisseling tussen theorie en praktijk.  

Ondertussen is het bijna een maand geleden dat we een relatieweekend bij Bregje hebben gehad en we merken nu al dat het een enorme positieve impact heeft op alles wat we doen en voelen. We hebben meer waardering voor elkaar, er is minder boosheid en als er iets van een conflict ontstaat hebben we nu de tools om ervoor te zorgen dat het conflict leid tot meer verbinding en begrip in plaats van afstand. En we zijn pas net gestart!

We hebben nog genoeg te leren (gelukkig maar) en we hebben van Bregje voor het komende jaar nog genoeg ‘leuk huiswerk’ en inspiratie meegekregen om op eigen kracht verder te kunnen. We hopen dat we onszelf om de 1 a 2 jaar een relatie APK’tje bij Bregje cadeau kunnen blijven doen.

Nogmaals ontzettend bedankt (ook voor de heerlijke koffie) Bregje en al het goeds gewenst! “

J & L

Helmond

Meer reviews lezen?

Klik dan hier.

De relatie APK-tjes worden, op basis van jullie verhaal, door mij op maat gemaakt. Liever een standaard relatie APK doen? Dat kan door middel van de Houd me Vast cursus. Dit kan zowel in een groep als prive. Lees de informatie over de bekende cursusHoud me vast‘, naar het gelijknamige boek van Sue Johnson.


“If you want a love message to be heard, it has got to be sent ou
t. To keep a lamp burning, we have to keep putting oil in it.”

Mother Teresa