Kom als jezelf van Emily Nagoski

Seksuoloog Emily Nagoski vertelt in ‘Kom als jezelf’ over de vrouwelijke seksualiteit. Veel kennis over seksualiteit is gebaseerd op kennis over seksualiteit bij mannen of gebaseerd op verouderde informatie.  Dit boek richt zich op nieuwe wetenschappelijke inzichten en op de vrouwelijke seksualiteit.  Het was voor mij op veel vlakken een eye-opener.

Zo leerde ik dat we naast een seksueel gaspedaal óók een seksuele rem hebben. Een deel van je  je brein is dus gericht op:  ‘is er nog iets om opgewonden van te worden?’(gas) , maar een ander deel richt zich op ‘is dat wel een goed idee op dit moment in deze context’? (rem).

Voorheen werd er bij ‘seksuele problemen’ vooral aandacht geschonken aan het gaspedaal: hoe krijgen we die ingedrukt? Dat is natuurlijk een belangrijk onderdeel van seksuele arousal. Maar het heeft niet veel zin als je géén aandacht geeft aan de seksuele rem. Want al gas je heel hard, als je óók heel hard remt ga je nog steeds niet vooruit 😊

Zowel mannen en vrouwen hebben een gaspedaal én een rem en kunnen gemiddeld even hard gassen en remmen. Maar mannen hebben over het algemeen een iets gevoeliger gaspedaal en worden dus iets makkelijker opgewonden. Terwijl bij vrouwen juist de rem gemiddeld wat gevoeliger is ingesteld. Logisch ook wel. Want vrouwen zijn kwetsbaarder tijdens de seks.

Emily Nagoski legt op een duidelijke en leuke manier uit wat er dus allemaal meespeelt bij het wel of niet opgewonden worden, voelen en open staan voor seks. Het gaspedaal en de rem zijn daarbij van grote invloed. Maar dus ook de context waarin je je bevindt. Ik raad dit boek dus zeker aan, want het geeft een mogelijkheid om te onderzoeken hoe het bij jezelf werkt. En bij je partner. Het geeft ‘taal’ en handvaten voor in de slaapkamer.

In plaats van te klagen: we hebben zo weinig seks, kan je nu dus uitvinden wat jullie allebei nodig hebben om de omstandigheden zo perfect mogelijk te maken.👍

Wil je alvast onderzoeken hoe het zit met jouw gas en rem en contexten? Vul dan deze vragenlijsten in.

NB: deze en meer van haar worksheets vind je hier. Deze zijn in het Engels, bovenstaande zijn in het Nederlands.

Bestel het boek hier.

emily nagoski kom als jezelf