Wat is EFT tapping?

EFT (ook wel ’tapping’ genoemd) is een afkorting van Emotional Freedom Techniques. Het is een combinatie tussen Oosterse acupressuur en de Westerse psychologie met onder andere elementen vanuit NLP (Neuro Linguistisch Programmeren).

Het is een simpele en veilige methode zonder nare bijwerkingen die in principe door iedereen te leren is en geeft meestal een positief resultaat.

Bij EFT werk je ófwel met wat je in het nu ervaart, ófwel met een specifieke herinnering of nog toekomstige gebeurtenis waaraan een ongewenste negatieve emotie gekoppeld is. We maken verbinding met deze herinnering of gebeurtenis zodat je die in het hier en nu weer kunt voelen. Vervolgens leer je eenvoudig binnen enkele minuten hoe je je zenuwstelsel tot rust brengt,  en hoe je een angst of vervelende ongewenste emotie kunt neutraliseren.

Dit doe je met behulp van acupressuur: je ‘tapt’ (klopt) nop een aantal punten op je gezicht, lichaam en handen waardoor je negatieve spanning wordt geneutraliseerd.

Het lijkt heel gemakkelijk en dat is het ook. Iedereen die kan voelen, kan EFT doen.

Wat goed is om te weten: er zijn 2 soorten EFT’s! De ene staat voor EFT tapping, zoals hierboven beschreven. De andere staat voor Emotionally Focused Therapy. Dat is in Nederland de meest bekende vorm van relatietherapie, ontwikkeld door Sue Johnson.

Het handige is: ik maak in mijn praktijk gebruik van beide EFT vormen. Dus zoek je EFT? Dan ben je bij mij altijd aan het juiste adres. 😉

Waarom ik EFT tapping gebruik

Ik ben EFT in eerste instantie als techniek gaan gebruiken omdat het tijdens relatietherapie regelmatig voorkomt dat partners elkaar triggeren en daardoor in een vecht, vlucht of bevriesmodus terecht komen. Vanuit die staat mis je de toolbox  om een constructief gesprek met elkaar te kunnen voeren. Het is dus belangrijk te leren jezelf te kalmeren, zodat je vervolgens samen  in gesprek kunt. EFT is daarvoor supergeschikt omdat je het gemakkelijk zelf kunt leren én toepassen op momenten dat je het nodig hebt.

Een tweede reden om EFT tapping te gaan gebruiken was dat ik vaak bij cliënten zie dat hun angstsysteem langdurig overprikkeld is geraakt. Ze hebben dan continu het gevoel dat ze AAN staan. Externe prikkels voelen bedreigend en interne gedachten zijn steeds bezig met gevaar. Hun ‘’overlevingssysteem’’ wordt steeds geactiveerd. Ook dan is het superhandig een tool te hebben die je zelf kunt gebruiken om jezelf tot rust te brengen.

Voorheen werkte in dit soort situatiesmet PSYCH-K®, wat supergoed werkt om bijvoorbeeld kernovertuigingen als ‘ik ben geen liefde waard’, ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik moet altijd alert zijn’ aan te pakken en om te buigen. Maar je hebt dan wel een facilitator nodig (mij in dit geval) en ik wilde EFT toevoegen omdat je dat als cliënt dat zelf altijd tot je beschikking hebt.

Hoe werkt EFT?

EFT onderbreekt het emotionele reactiepatroon doordat het direct invloed uitoefent op een onderdeel in je hersenen (de amygdala) die verantwoordelijk is voor het activeren van je (stress respons) ook bekend als ons freeze, flight or fight reactie. EFT helpt hierbij om o.a. triggers uit te schakelen en vanuit een ander perspectief te bekijken die weer helpend voor je zijn om weer verder te kunnen.

Het verwijdert de negatieve lading van belastende herinneringen, zodat de energie weer vrij kan doorstromen. Als gevolg hiervan kunnen negatieve emoties en fysieke klachten verdwijnen.

Er is aangetoond dat er minder sessies nodig zijn dan de reguliere therapievormen en de kans dat de klachten terugkomen is klein. Onderzoek laat zien dat tijdens en na EFT er aantoonbare fysiologische veranderingen plaatsvinden. Stresshormonen worden positief beïnvloed.

Is EFT tapping iets voor mij?

EFT is heel breed inzetbaar op emotionele of psychologische problemen, lichamelijke klachten en persoonlijke ontwikkeling. Kijk hier voor een overzicht van wat je er zoal allemaal mee kunt aanpakken.

De herinnering aan een vervelende of traumatische ervaring zal niet verdwijnen, wel de emotie die daaraan gekoppeld was. Heb je de methode goed toegepast op een specifiek probleem, dan zal dit een blijvend effect hebben. EFT kun je inzetten voor elke probleem dat een spanning- of stresselement bevat.

Wie heeft EFT eigenlijk bedacht?

Gary Craig, de grondlegger van EFT, baseert zijn methodiek op de volgende stelling:

“Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in het energiesysteem van ons lichaam.”

Dr. Callahan een cognitieve psycholoog, ontdekte bij toeval het positieve effect van de combinatie van het tappen op bepaalde acupressuur punten in je lichaam terwijl je tegelijkertijd de focus legt op een specifiek probleem of klacht.

Hij ontdekte dat wanneer we negatieve emoties ervaren, energiepunten of meridianen geblokkeerd of uit balans raken. Hierdoor heb je minder weerstand en kun je lichamelijke klachten ervaren. Met de toepassing van zijn ontwikkelde methode de Thought Field Therapy kon hij de blokkades die op dat moment in de energiestroom vast zaten, losmaken zodat de bijbehorende emoties en gerelateerde problemen verdwenen. Feitelijk worden alle negatieve gevoelens die bij de voorafgaande gedachten horen geneutraliseerd. Het is alsof of je op een delete en refresh knop hebt drukt.

10 jaar na de belangrijke ontdekking van Dr. Roger Callahan werd Gary Craig (ingenieur, coach en NLP-Master één van de studenten van dr. Callahan) uiteindelijk de grondlegger van Emotional Freedom Techniques oftewel EFT.

Het resultaat was een helder stappenplan van veertien ‘tapping punten’ op het lichaam, die vrijwel voor elke klacht op een eenvoudig en makkelijke manier ingezet kan worden om emotionele en lichamelijke klachten te behandelen.

Inmiddels is EFT uitgegroeid tot een een wereldwijd erkende techniek, EFT wordt onder andere ingezet bij topsporters die onder hoge druk moeten presteren en bij traumaverwerking voor veteranen.

”Doordat EFT direct invloed heeft op het verlagen van je stressrespons en het beïnvloeden van de amygdala in de hersenen, kun je weer helder nadenken en weer handelen vanuit ratio”.

Onderzoek

De afgelopen 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar EFT. Het toepassen van EFT heeft een direct effect heeft op ons brein, hartslag en ademhaling.

Mijn opleidster Yvonne Toeset houdt op haar website de laatste stand van zaken m.b.t onderzoek naar EFT bij:

”Met EFT upload, herprogrammeer en reboot je als het ware je opslagcentrum”.

Wat als je lichaam NEE zegt? Yvonne Toeset legt in de WIN WIN podcast uit hoe je verborgen stress oplost met EFT.

Wil je weten of EFT tapping iets voor jou is?

Wil je lezen hoe PSYCH-K® mij heeft geholpen mijn rijangst te overwinnen?

Lees meer over PSYCH-K.

Of ben je nieuwsgierig geworden en wil je een afspraak maken? 

eft tapping


“Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in het energiesysteem van ons lichaam.”

Gary Craig