Het bezoek van Hans ’t Hart

Het bezoek is een praktisch boek waarin Hans ’t Hart stap voor stap uitlegt hoe je van hart tot hart kan leren communiceren. In plaats van, wat meestal het geval is, van hoofd tot hoofd. Of sterker nog, van een eiland roepend naar een ander eiland, zonder dat je boodschap dat eiland bereikt.

Komt je dit beeld je bekend voor? Jij zit op jouw eiland, de ander op die van hem of haar. Jullie willen beiden de aandacht van de ander en gehoord worden, want je wilt graag vertellen hoe jij ergens tegen aan kijkt, hoe de ander je gekwetst heeft of hoe idioot iemand zich gedraagt.

Maar het lijkt alsof wat je zegt niet in staat is de zee tussen jullie in te overbruggen. Die ander snapt er in ieder geval helemaal niets van. En steeds als er iets van jouw boodschap op het andere eiland aankomt begint de ander terug te roepen dat je het helemaal verkeerd ziet.

Eiland gesprek

Om zinvol te leren communiceren is het van groot belang te leren dat de wereld er vanaf de twee eilanden echt verschillend uit kan zien. Het bezoek is een stappenplan dat je leert om beurten over te steken naar het andere eiland om daar met een nieuwsgierige aandachtige houding te leren hoe het er daar aan toe gaat. Zo leer je van elkaar en elke situatie en creëer je steeds mogelijkheden voor een diepere verbinding.

Het bezoek is geschreven door therapeut Hans ’t Hart en komt vanuit de methode ‘the dialogue’, bedacht door Hedy Schleifer, een succesvol relatietherapeute uit Amerika. In dit TEDfilmpje legt ze uit wat ‘een bezoek’ inhoudt.

Het boek start vrijwel meteen met het stappenplan, geen overbodige teksten of uitleg. Gewoon gaan doen, is de bedoeling van dit boek. De methode is simpel, maar niet makkelijk om te doen. Maar ‘t Hart heeft het enorm duidelijk verwoord: een echt handboek voor de thuisdoeners.

Zijn jullie niet van die (t)huiswerktypes? In een paar sessies help ik jullie graag op weg.

Bestel het boek hier.

het bezoek hans t hart imago therapie