Ontdek jouw manier van verbinden met deze hechtingsstijlen test
Hechtingsstijlen hebben grote invloed op hoe je in je volwassen leven relaties aangaat, hoe je omgaat met intimiteit en welke patronen je ontwikkelt in je liefdesleven. Deze hechtingsstijlen ontstaan in je jeugd en hebben dus invloed op hoe je liefde geeft en ontvangt.
Wil je jouw hechtingsstijl ontdekken? Doe de hechtingtest en lees hieronder meer over de verschillende stijlen.
Veilige hechtingsstijl
Bij een veilige hechting voel je je over het algemeen comfortabel in je relaties. Je vertrouwt jezelf en anderen, weet dat je waardevol bent en het verdient om geliefd te worden. Mensen met deze stijl hebben een in de basis een gezonde balans tussen intimiteit en zelfstandigheid.
Ze:
- Delen hun gevoelens openlijk.
- Zoeken én bieden steun als dat nodig is.
- Hebben een positief zelfbeeld.
- Respecteren de behoeften en emoties van hun partner.
Veilig gehechte mensen vormen vaak een stabiele basis in relaties en weten problemen op een gezonde manier te bespreken.
Onveilige hechtingsstijlen
Onveilige hechtingsstijlen kunnen relaties uitdagender maken. Er zijn drie varianten: angstig, vermijdend en gedesorganiseerd (ook wel angstig-vermijdend genoemd).
-
Angstige hechtingsstijl
Ook wel bekend als gepreoccupeerde hechting. Mensen met deze stijl worstelen met onzekerheid en hebben veel bevestiging nodig. Hun ‘veiligheid’ hangt samen met of de ander er voor hen is. Ze zijn bang om verlaten te worden en zoeken vaak intens contact met hun partner.
Herkenbaar aan:
- Veel piekeren over de relatie.
- Angst dat de partner hen niet genoeg waardeert.
- Vastklampen aan de partner, soms ten koste van zichzelf.
- Over eigen grenzen heen gaan
Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin de partner zich onder druk gezet voelt, waardoor de angstige persoon nog meer bevestiging zoekt.
-
Vermijdende hechtingsstijl
Mensen met een vermijdende stijl houden van onafhankelijkheid en vinden het lastig om zich emotioneel te binden. Intimiteit kan hen benauwen. Het is overigens een misvatting om te denken dat mensen met deze hechtingsstijl geen behoefte hebben aan verbinding. Dat hebben ze wel, maar tegelijk is er een angst om hun autonomie kwijt te raken als er verbinding ontstaat.
Ze:
- Hebben moeite om anderen te vertrouwen.
- Stoten hun partner af wanneer die steun zoekt.
- Vermijden diepe emotionele verbindingen.
Hoewel ze vaak succesvol zijn op andere vlakken (werk, vriendschappen), komen deze uitdagingen vooral naar voren in romantische relaties.
- Gedesorganiseerde hechtingsstijl (ook wel angstig-vermijdende stijl genoemd)
Deze stijl combineert angst en vermijding. Mensen met deze hechtingsstijl verlangen naar intimiteit, maar durven zich niet volledig te geven. Ze ervaren veel tegenstrijdige gevoelens, voelen zich regelmatig verward en kunnen veel twijfelen aan hun relatie, hun partner of aan zichzelf.
Ze:
- Zijn bang voor afwijzing.
- Trekken zich terug zodra de relatie dieper wordt.
- Laten een aantrekken-en-afstoten-patroon zien.
Dit maakt relaties vaak onvoorspelbaar en uitdagend.
Hoe vaak komen de stijlen voor?
De meeste mensen (58%) zijn veilig gehecht. Onveilige stijlen komen minder vaak voor:
- 23% vermijdend,
- 19% angstig,
- 18% angstig-vermijdend.
(Bron: Bakermans-Kranenburg & van IJzendoorn, 2009)
Kan je hechtingsstijl veranderen?
Goed nieuws: je hechtingsstijl is niet vaststaand. Relatie-ervaringen kunnen je hechting versterken of veranderen. Bijvoorbeeld, een veilige relatie kan helpen om oude patronen te doorbreken.
Het werkt als een positieve reset: nieuwe, veilige ervaringen overschrijven negatieve overtuigingen en zorgen voor een gezondere manier van verbinden.
Hechtingsbehoeften en -angsten
In relaties draait veel om hechtingsbehoeften. Onvervulde behoeften kunnen frustratie veroorzaken, terwijl angsten zoals verlatingsangst of afwijzing je kwetsbaarheid kunnen blokkeren.
Veelvoorkomende hechtingsbehoeften zijn:
- Geaccepteerd worden.
- Nabijheid en begrip voelen.
- Je geliefd en gewaardeerd voelen.
- Je gezien en gehoord voelen.
Daartegenover staan hechtingsangsten:
- Angst om genegeerd of verlaten te worden.
- Angst om niet goed genoeg te zijn.
- Angst om controle te verliezen.
In dit artikel ga ik nog veel dieper in op de verschillende hechtingsangsten en hoe die een rol spelen in de relatiedynamiek. Door inzicht te krijgen in je eigen stijl, behoeften en angsten, kun je beter communiceren en gezonde verbindingen aangaan.
Nou, op naar de hechtingsstijlen test! Dit is een mooie eerste stap naar meer bewustzijn en groei in je relaties.
Belangrijk: deze test is géén diagnostisch instrument. Gebruik deze vragenlijst als een hulpmiddel voor reflectie, niet als een definitieve diagnose. Voor meer inzicht kun je een therapeut raadplegen.
Hechtingsstijlen test
In het eerste deel worden stellingen voorgelegd. Lees elke stelling zorgvuldig door en antwoord met WAAR of NIET WAAR, afhankelijk van hoe goed de situatie op jou van toepassing is. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Wees eerlijk voor de meest accurate resultaten.
In het tweede deel worden situaties voorgelegd. Lees elke situatie zorgvuldig door. Kies het antwoord dat het beste bij jouw reactie past. Bij deze vragen kies je het antwoord dat HET MEEST op jou van toepassing is.
In de resultaten zie je alle 4 de hechtingsstijlen. Op de volgorde van hoe jij hebt gescoord.
De test heeft 38 vragen en stellingen. Invullen duurt ongeveer 4 minuten.
Je kunt ervoor kiezen de antwoorden naar je emailadres te laten sturen*.
*Je emailadres is veilig bij mij: deze wordt enkel gebruikt om het rapport te mailen en er wordt geen informatie aan derden verstrekt.