Onze liefde

(Hoe elkaar (terug) te vinden en niet (meer) kwijt te raken) met PRI, van Ingeborg Bosch

Ondanks het verlangen naar echte liefde is het voor de meeste mensen erg moeilijk om een liefhebbende en langdurige relatie te creëren. Ingeborg Bosch, grondlegster van Past Reality Integration (PRI), schrijft in haar boek onze liefde over de achtergrond van disfunctionele relaties.

Twee belangrijke oorzaken hiervan zijn volgens Ingeborg het ontbreken van eigenliefde en het ontbreken van erkenning van de zo dominante invloed van onopgelost trauma uit de kindertijd.

Het doet PRI geen recht om er zo kort door de bocht over te schrijven (ze heeft niet voor niks al vele boeken op haar naam staan), maar enige kennis helpt om te begrijpen van ze hiermee bedoelt.

PRI

Volgens deze methode maken wij op jonge leeftijd allemaal momenten mee waarin niet aan onze behoeften werd voldaan. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid, aandacht, voeding…. We zijn gebruik gaan maken van afweermechanismen om ons te beschermen tegen de pijn en de angst die het besef dat onze behoeften niet vervuld werden opriep. Je kon immers nog niet voor jezelf zorgen dus was afhankelijk van de zorg van de mensen om je heen. Die mechanismen zijn onze tweede natuur geworden en maken dat we niet in het hier en nu leven. Zo lang we ons niet bewust zijn van onze afweer nemen we die mee in onze relaties.

En dan ontvouwen zich verschillende relatiepatronen, die je vast wel zult herkennen:

1) Paren die ‘gezamenlijke individuele levens’ leven. Lang vervlogen zijn de dagen vol passie, inspiratie en vreugde.

2) Paren die voortdurend conflicten hebben maar ondanks dat toch bij elkaar blijven. Ruzie maken is hun manier van leven geworden.

3) Relaties waarin de een de baas speelt over de ander.

Onze liefde en EFT

Ingeborg Bosch schetst in het boek onze liefde een zelfde soort beeld van patronen als Sue Johnson, grondlegster van de EFT. Ze benadrukt echter veel sterker hoe we in onze bubbel eigenlijk niet reageren op de ander in het hier en nu, maar op beelden uit ons verleden.

Vroeger dachten we: ‘ik geloof het als ik het zie’, maar de neurowetenschap laat zien dat het andersom is: ‘ik zie het als ik het geloof’. We zien dus niet wie de ander werkelijk is, maar wie we denken dat hij of zij is. En die overtuiging wordt bepaald door ons verleden.

De oplossing zit in zelfonderzoek en het leren omgaan met je afweer. Door middel van de ‘boom van liefde’ laat Ingeborg Bosch zien welke ingrediënten belangrijk zijn voor een duurzame liefdevolle relatie. Ze geeft handvatten om met behulp van een test te onderzoeken of jouw relatie kansrijk of disfunctioneel is. Of je dus moet gaan of blijven en waar jullie je relatie kunnen verbeteren.

Onze liefde: een interessant boek, dat voor een ‘beginner’ wel wat zwaar kan overkomen. PRI gaat echt tot de bodem en is een mooie combinatie van wetenschap en een bijna spirituele reis. Dus als jullie uit de voeten kunnen met de oefeningen en daarmee kunnen werken aan jullie verbindingsniveaus is het absoluut een goed boek om jezelf verder mee te ontwikkelen.

Niet van die (t)huiswerktypes?…. Je bent natuurlijk van harte welkom om sessies bij me te komen doen.

Bestel het boek hier:

onze liefde ingeborg bosch pri

De WIN WIN podcast over PRI

Ingeborg Bosch was te gast bij Janneke van der Meulen in de WIN WIN podcast.

Of het nu gaat om depressie, burn-out, angst of paniekaanvallen, verslaving, eetproblematiek of relatieproblemen. In nagenoeg alle gevallen ligt de oorzaak van je probleem vroeg in je leven, en dekken je klachten steeds het voelen van die oude pijn af.

Als je die oude pijn opspoort, vallen je symptomen in het heden weg.

Oud trauma

PRI gaat er van uit dat emoties en gedragspatronen waar we in ons dagelijks leven last van hebben worden veroorzaakt door een oud trauma dat daar onder ligt. Een trauma dat ontstaan is ergens in de eerste jaren van ons leven, waar we ons meestal niet bewust van zijn.

Daarover deze podcast.