Liefde in verhouding van Esther Perel

Een nieuw perspectief op trouw en ontrouw

Dit boek raad ik vaak aan wanneer er in een relatie sprake is van ontrouw.

Wat me opvalt is dat vooral de óntrouwe partner er veel aan heeft. Het boek verduidelijkt waar je in terecht bent gekomen en dat het wellicht minder bijzonder is dan je zelf op dat moment denkt en ervaart. Het helpt mensen om met een afstandje naar hun eigen situatie te kijken. Handig, want op het moment dat je zelf in een affaire zit bekijk je de situatie (met de derde) wellicht door een roze bril. Stellen die te maken hebben met ontrouw kunnen zich goed herkennen in het boek.

Esther Perel onderzoekt hoe en waaróm mensen vreemdgaan en hoe je je relatie kunt herstellen na een affaire. Ze stelt dat ontrouw niet alleen te wijten is aan gebrek aan liefde en passie in een relatie, maar ook aan onze behoefte aan verbinding, autonomie en groei.
Ze onderzoekt de achterliggende emotionele en sociaal-culturele factoren die bijdragen aan overspel en biedt praktische adviezen voor het versterken van relaties na een schending.

Liefde in verhouding, in het Engels beter bekend als ‘The State of Affairs: Rethinking Infidelity’ is een geweldig boek voor iedereen die op zoek is naar een dieper begrip van overspel en hoe we onze relaties kunnen herstellen na een affaire.

Een aantal inzichten uit ‘liefde in verhouding’ van Esther Perel:

1. Het idee van trouw en ontrouw is geen vaststaand idee, maar kan verschillen per cultuur en tijdperk.
2. Emotionele ontrouw kan net zo destructief zijn als seksuele ontrouw in een relatie.
3. Het bevredigen van bepaalde behoeften , zoals aandacht en bevestiging, door een derde persoon kan leiden tot emotionele ontrouw.
4. Communicatie en transparantie zijn essentieel in het voorkomen van ontrouw in een relatie.
5. Het overwinnen van ontrouw vereist inzicht in de onderliggende emoties en behoeften van beide partners.
6. Een relatie kan na ontrouw worden hersteld als béide partners bereid zijn te werken aan het herstel en hun communicatie en emotionele verbinding te verbeteren.

Voor Ouders heb ik een artikel geschreven over de 7 meest voorkomende misverstanden over vreemdgaan.

bestel het boek hier

liefde in verhouding esther perel