Blog

Wat is de beste zorgverzekering in 2020?

Wat heeft dit filmpje te maken met jouw keuze voor een zorgverzekering? Het is de derde week van november. De strijd om de beste zorgverzekering is weer los gebarsten. Meestal lijkt de strijd te gaan om het zijn van ‘de goedkoopste’. Maar … is dat (het enige) waar het om gaat?

Read more

Klimaatangst

'Santosha'. Contentment. Tevreden zijn met wat er is. Ik moest denken aan de wijze woorden van mijn spiritueel leraar: mensen hebben zoveel moeite om in het nu te leven omdat ze zich voortdurend laten leiden door verlangen en angst. Een verlangen naar iets dat er (nog) niet is, en de angst voor iets dat zou kunnen komen, maar er ook (nog) niet is. Ik moest daar destijds over nadenken. Gaat angst altijd over iets dat er niet is? Nu, jaren later, durf ik deze vraag wel bevestigend te beantwoorden.

Read more

Hechtingsangsten 2. Bindingsangst en verlatingsangst.

Wie kent ze niet… die liefdesbange mensen… Die vriendin die als ze een nieuwe relatie heeft volledig met diegene lijkt te versmelten. Ze doet ineens allemaal dingen die ze eerder niet leuk vond maar die haar nieuwe partner ook doet. De dingen waar ze zelf van houdt doet ze niet meer. Voor zowel je dat kan weten, want je spreekt haar nauwelijks meer omdat ze geen contact meer zoekt. Totdat hij na een paar weken een appje niet beantwoord. Ze belt je volledig in paniek op. Of je nichtje, dat van de ene in de andere kortdurende relatie stapt, waarbij ze elke keer denkt dat dit nu écht de liefde van haar leven is. Maar die na een paar weken alweer afhaakt omdat hij zo’n raar geluid maakt als hij zijn neus snuit.

Read more

Hechtingsangsten 1

Mensen komen vaak naar relatietherapie met de vraag: help ons beter te communiceren. Natuurlijk zouden we dan kunnen leren te communiceren met inachtneming van de communicatieregels…. (praten vanuit ‘ik’ in plaats van ‘jij’, woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’ vermijden, iemand niet in de reden vallen etc). Dat kan best wat helpen, maar dat helpt slechts oppervlakkig. We beginnen daarom met het ontdekken van onze hechtingsangsten en -behoeften. Ieder mens heeft ze, die hechtingsangsten, ze zijn universeel en ze beïnvloeden onze communicatie enorm.

Read more

Vergeving begint bij jezelf

Vergeving... wat is dat eigenlijk precies? In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen worstelen met gevoelens van wrok door onrecht dat hen is aangedaan door een ander. Mensen die aangeven hun ontrouwe partner, gemene ex, of moeder niet te ‘kunnen’ vergeven voor wat er in het verleden is gebeurd. Alhoewel het voor je verwerkingsproces heel oké is om een poos flink boos te zijn, het is op een gegeven moment beter voor je eigen geluk én gezondheid als je het loslaat en doorgaat met je leven. Maar vergeven, hoe doe je dat?

Read more

Second love reclame: oké of niet?

Second love reclame: oké of niet? Second love... een datingsite voor mannen en vrouwen, die een spannende affaire of avontuur zoeken. De site maakt veel reclame. Er gaat een petitie rond waar je kunt tekenen tegen de reclame van second love. Dat zette me aan het denken. Want wat vinden we als samenleving van die reclame? En is een eventuele stop erop betutteling of juist een goede zaak?

Read more

Als je me echt zou kennen….

Mensen in mijn praktijk worstelen vaak met gevoelens van gebrek aan verbinding. Ze voelen zich eenzaam, zelfs binnen hun relatie of vriendschappen. Ze zitten met hun partner op de bank, maar voelen geen connectie. En ik ken het zelf ook wel. Dat ik op een feestje sta en met iemand over ‘koetjes en kalfjes’ praat, maar er is geen echt contact. In mijn praktijk gaat het dus vaak over het maken van verbinding met een ander. En dat daarvoor nodig is ‘jezelf echt laten zien’. Klinkt hartstikke leuk maar hoe doe je dat dan? Daarover gaat deze blog.

Read more

De perfecte partner?

De perfecte partner heb jij. En ben jij! Mensen in mijn praktijk zeggen regelmatig dingen als: ‘als ze dan zo dominant gaat doen is ze net mijn moeder, vreselijk vind ik dat!’. Het is toch wat: had je daar al vroeger mee te kampen, heb je nu een partner die net zo doet! Arme jij. Maar het is geen toeval. Want je hebt deze partner zelf uitgekozen. Juist omdat hij of zij zo doet.

Read more

Valentijnsdag en Vechtscheiding

De V van Valentijn en Vechtscheiding. Het is valentijnsdag 2015; de dag van de liefde. Naast de commerciële valentijnshype haalt ook de vechtscheiding deze week het nieuws. De overheid is op 09-02-15 een campagne gestart en roept mensen op in actie te komen als zij een vechtscheiding signaleren. De rechtbank in Breda gaat experimenteren met de inzet van psychologen en orthopedagogen bij vechtscheidingen. Interessant nieuws, voor mij als orthopedagoog, relatietherapeut én kind van gescheiden ouders. Hoe belanden mensen in een vechtscheiding? En hoe voorkom je dat je kind de dupe wordt van je scheiding?

Read more

Liefde als medicijn

Liefde als medicijn? Liefde is het krachtigste medicijn ter wereld. Liefde en het ervaren van emotionele verbinding met anderen is goed voor onze gezondheid. Liefde beschermt ons tegen stress, ziektes en depressie. We hebben meer zelfwaardering, staan gelukkiger in het leven en we leven langer. En we hebben betere seks. Een belangrijke boodschap, in een tijd waarin mensen steeds individualistischer leven en medicijnen slikken tegen allerhande kwaaltjes en ziekten.

Read more

Stilte retraite: de stilte als spiegel

Altijd bezig met plannen maken; de focus gericht op wat er komen gaat. De meeste mensen rennen voortdurend naar het volgende moment, alsof dat moment belangrijker is dan het moment waarin ze nu zijn. Zo rennen we, gestuurd door onze gedachten, door het leven. Gehaast, en vechtend tegen de tijd. Maar, zoals Eckhart Tolle beschrijft in zijn bekende boek 'de kracht van het Nu' … dat moment komt niet. Het is altijd nu en straks is altijd straks.

Read more

Wij zijn ons brein?

Ben je bang om je te binden door pijnlijke ervaringen in het verleden? Dan hier het goede nieuws. Want je kan veranderen. Door je juiste brein te gebruiken.

Read more

Vrijgezel met buikgriep

AHHH! Heb ik buikgriep of ben ik verliefd? Een vriendin belde me laatst op. ‘Ik wil je advies, wat moet ik doen?’ Ze is vrijgezel en date sinds een paar weken met een ‘leuke man’. Het is erg gezellig, ze voelt zich op haar gemak en hij vertelt haar dagelijks dat hij haar leuk vindt. ‘Wat fijn voor je!’ riep ik enthousiast.

Read more

Inca girlpower

Stadse Peruanen zijn westers en gaan op een zelfde manier om met relaties. Op straat zie je overal jonge stelletjes knuffelen en kussen. En alhoewel de meeste mensen katholiek zijn, is het normaal voor nieuwe stelletjes om eerst samen te wonen en elkaar te leren kennen voordat er getrouwd wordt. Veel jonge mensen zijn single. Net als in de incatijd.

Read more

Single in de Inca-tijd

Twee jaar geleden stond het op de voorpagina van het Parool: Amsterdam heeft de meeste singles van Nederland en een groot deel daarvan is vrouw. Veel van de single Amsterdammers struinen de virtuele markten van 'Innercircle' en 'Relatieplanet' af op zoek naar een geschikte partner. Geen gemakkelijke klus, want geurhormonen werken niet op afstand en de virtuele wereld doet zich soms anders voor dan dat 'ie in werkelijkheid is.

Read more

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!