De eeuw van de vrouw.
Podcast van Suzanna Jansen en Rachel van de Pol.
Soms luister je naar een podcast en wil je elke minuut iemand bellen of appen om te vertellen wat je net hebt gehoord. Althans, ik weet niet of je dat kent, maar dat had ik bij deze podcast. Wow. In 6 afleveringen bespreken Suzanna Jansen en Rachel van de Pol hoe het leven van de vrouw in Nederland meer dan ooit is veranderd in de afgelopen 100 jaar. Er wordt teruggekeken naar waar we vandaan komen en ook met (kritische) blik gekeken naar waar we nu staan. En dat is eigenlijk best wel schrikken.
Echt een aanrader; eigenlijk verplichte kost voor alle vrouwen en mannen van Nederland. Je begrijpt beter waar je ouders en grootouders vandaan komen en daarmee dus waar je zelf vandaan komt. En je gaat met een andere blik kijken naar de wereld om je heen.
Ook vanuit relatieperspectief zijn het interessante afleveringen. Want hoe zit het nu met ‘de stem’ van de vrouw in relaties? Met rollenpatronen en verwachtingen binnen relaties en huwelijken?
En hoe zit het met seksualiteit?
Een onderwerp dat iedere dag in mijn praktijk naar voren komt, maar wat ook vaak heel beladen is. Veel stellen ervaren problemen rondom de seks. In allerlei varianten, maar toch wel een beetje een (vaak waar) cliché is dat hij het vaker wil doen dan zij. Bij heterorelaties. En dat is eigenlijk niet zo gek als je in aflevering 3: de huwelijksplicht, beluistert hoe scheef de seksuele moraal eigenlijk nog is.
Ik wist wel dat het ‘vroeger’ nog niet zo ging om het plezier van de vrouw in bed. Maar toen er teksten werden voorgelezen uit het boekje van de huishoudschool uit 1960 begreep ik hoe diepgeworteld dat idee in ons collectief geheugen zit.
“Als je man wilt paren, aanvaard dat met nederigheid. Houd in het hoofd dat het plezier aan de man is besteed en veel belangrijker is dan dat van de vrouw, Als hij zijn orgasme bereikt is een beetje gekreun van jouw kant niet misplaatst. Integendeel; het zal hem ervan overtuigen dat jij er ook plezier aan hebt beleefd.”
Als je dan in ogenschouw neemt dat in biologieboeken zelfs in deze tijd nog steeds niet het gehele geslachtsorgaan van de vrouw wordt afgebeeld en uitgelegd, begrijp je de dubbele moraal in de samenleving.
Enerzijds is het sinds de ‘seksuele revolutie’ ook voor vrouwen óke om te genieten van seks en gaat het ook sindsdien (veel meer) om wat vrouwen fijn vinden. Maar anderzijds wordt er nauwelijks onderzoek gedaan naar hoe het allemaal werkt bij vrouwen, leren meisjes en jongens daar bijna niets over en hebben we vooral porno als voorbeeld. Terwijl de ‘standaard’ penetratieseks voor de meeste vrouwen niet de fijnste manier van vrijen is.
Anno 2023 is er maar één biologieboek dat de clitoris helemaal in beeld brengt, maar ook in dat boek staat niet de juiste werking vermeld. De meeste meisjes en vrouwen weten dus niet echt hoe het ‘daar beneden’ werkt. En ook dat is een onderdeel. Veel ouders worstelen nog steeds met het vinden van het juiste woord voor het geslachtsdeel van hun dochters.
Toen ik in 1999 op de universiteit sociale wetenschappen studeerde, had ik daar al een college over. Naar aanleiding van een ingezonden brief aan de Libelle werden er allerlei namen gedeeld die moeders zoal voor hun dochters vulva gebruikten. Een paar ervan herinner ik me nu nog : ‘vlindertje’, ‘viooltje’ en waar ik stijl van achterover sloeg: ‘spaarpotje‘. (serieus, dat verzín je toch niet? Als je dochter 5 is moet er toch vooral iets uit, en niet zozeer iets in, lijkt mij…). Maar het geeft aan hoe ingewikkeld wij het maken voor meisjes om goed in contact te staan met ‘dat deel van zichzelf wat geen naam mag hebben’.
Nou ja, ik denk dat je de aflevering beter zelf kunt beluisteren. 🙂
En als je dan toch bezig bent, beluister ze dan allemaal want ze zijn allemaal ontzettend de moeite waard.
Alle afleveringen op een rijtje:
Toevallig werd ik niet lang nadat ik deze podcast ontdekt had gevraagd voor de podcast van intimiteitscoach Tania Mulder: Met De Billen Bloot.
Ik kwam in contact met Tania toen ik op zoek was naar iemand die nog veel meer weet van intimiteit in de relatie dan ik, als relatietherapeut.
Ik wilde het met haar hebben over mijn ervaringen met stellen en haar ook graag vragen stellen. En natuurlijk heb ik de ‘eeuw van de vrouw’ ook hier een paar keer genoemd.
- Waarom gaan vrouwen alleen naar een seksuoloog?
- Hoe kijkt Tania aan tegen de ‘orgasmekloof’?
- Wat moet er gebeuren om seksualiteit voor iedereen iets heel fijns te maken, ook in lange relaties?
🎧 Check deze aflevering van met de billen bloot op een van deze kanalen: