Erotische intelligentie van Esther Perel
Kun je verlangen naar iets dat je al hebt?

In ‘Erotische intelligentie’, laat Esther Perel zien dat het hebben van een veilige en gelijkwaardige relatie heel goed samen kan gaan met een opwindend en spannen seksleven.

Esther Perel onderzoekt hoe we ons verhouden tot seks en liefde in onze moderne, verbonden wereld. Ze stelt dat, hoewel we tegenwoordig meer vrijheid en mogelijkheden hebben om onze seksualiteit te verkennen dan ooit tevoren, we ook geconfronteerd worden met nieuwe uitdagingen in onze intieme relaties.

Perel onderzoekt hoe factoren zoals veiligheid en vertrouwen invloed hebben op ons seksuele verlangen en hoe we de spanning en het verlangen in onze relaties kunnen behouden. ‘Erotische intelligentie’ is een verrassend boek dat ons helpt om onze eigen seksuele verlangens en relaties beter te begrijpen. Het biedt praktische adviezen voor het versterken van onze emotionele en seksuele verbindingen, óók na het krijgen van kinderen. 🙂

Enkele inzichten uit het boek:

Erotiek is gebaseerd op afstand én verbondenheid. Esther Perel heeft het met erotiek niet zozeer over ‘seks’, maar over levendigheid. Het gevoel dat je lééft! Erotiek vereist dat we ons verbonden voelen met onze partner, maar óók dat we ons afstandelijk voelen en onze eigen identiteit behouden. Dit betekent dat het belangrijk is om een balans te vinden tussen verbondenheid en afstand in onze relaties.

En tussen veiligheid en avontuur. We hebben de veiligheid van een stabiele en verbonden relatie nodig, maar we hebben ook het avontuur en de opwinding van het onbekende nodig om ons seksueel verlangen levend te houden.

Routine en voorspelbaarheid kunnen leiden tot verveling in de slaapkamer. Perel stelt dat langdurige romantische relaties vaak gekenmerkt worden door routine en voorspelbaarheid, wat kan leiden tot verveling en afnemend seksueel verlangen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om af en toe uit onze comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen in de slaapkamer.

Want seksueel verlangen is gebaseerd op het onbekende. Seksueel verlangen wordt aangewakkerd door het onbekende. We raken opgewonden als we iets nieuws en opwindends ontdekken.

Relaties hebben ruimte nodig om te ademen. Esther Perel benadrukt het belang van ruimte en autonomie binnen een relatie. Door ruimte te geven aan onze eigen interesses en passies en door ons eigen leven te leiden, kunnen we onze relaties versterken.

Ik kan het boek van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een dieper begrip van seksualiteit en liefde in onze moderne wereld.

erotische intelligentie esther perel

bestel het boek hier