Een goede relatie? Onderzoek je rugzak

“Pfoe, ik weet niet of ik dit kan hoor, ik vind dit niet leuk.” Met betraande ogen kijkt ze me aan. “Het is oké”, zeg ik tegen haar. “Haal maar even diep adem.”

Ze zitten tegenover me. Jarenlang getrouwd en 4 kinderen groot gebracht, maar ze zijn niet gelukkig samen. Niet meer. Ze zijn elkaar kwijt geraakt en voelen geen verbinding meer. Eigenlijk al niet meer sinds hun eerste kind werd geboren. Of zelfs eerder? Ze weten het niet goed meer. Wat ze wél weten is dat ze zich niet meer kunnen verschuilen achter ‘het druk zijn met de kinderen’, nu de kinderen alle vier volwassen zijn en hun eigen weg bewandelen. De afstand tussen deze man en vrouw is pijnlijk zichtbaar geworden.

“We lijken wel vreemden van elkaar”, zegt de man. “En misschien nog wel minder dan dat, want vreemden zouden tenminste nog beleefd tegen elkaar zijn.”

Leren communiceren

Thuis praten ze alleen nog over ‘praktische dingen’. Ze delen niets meer over zichzelf. Over wat ze meemaken op het werk of hoe ze zich voelen. Ze leven langs elkaar heen. Óf ze snauwen elkaar af. Althans, zij snauwt en hij trekt zich terug. Onlangs ging de man na zo’n snauw enorm door het lint. Hij schreeuwde, gooide met spullen. “Ik was de controle volledig kwijt”. Zij zijn daar allebei zo van geschrokken dat ze besloten in relatietherapie te gaan. “We moeten leren om beter te communiceren. Of we moeten uit elkaar.”

Onderzoek je rugzak met daarin je imago

In ieder artikel over het verbeteren van je relatie lees je het advies dat je moet leren goed te communiceren. Maar hoe doe je dat, en zeker na zoveel jaar? Om goed te kunnen communiceren, helpt het om inzicht te hebben wat je allemaal met je meedraagt.

Je hebt een rugzak gevuld met levenservaring en je draagt daarin jouw ‘imago’ met je mee. Het woord imago komt uit de imago relatietherapie, ontwikkeld door Harville Hendrix. Het verwijst naar een onbewust beeld dat je in je -jaja, hoe kan het ook anders- jeugd hebt ontwikkeld over wat liefde is en hoe liefde voelt. Dat beeld -je imago dus – heeft invloed op de betekenis die je geeft aan het gedrag van je partner. Het beeld is van invloed op hoe je in het hier en nu met je partner communiceert.

Lees meer op Ouders.nl…

Ouders.nl

In 2020 vroeg de uitgever van Ouders.nl of ik als relatie-expert voor hen wilde gaan schrijven.

Aangezien het mijn missie is om relatiekennis te verspreiden en zo veel mogelijk mensen te helpen aan een fijne relatie, was mijn antwoord op die vraag natuurlijk ´Ja!´

Vanaf 2021 verschijnt er dus regelmatig een artikel van mij op Ouders.nl. Een artikel waarin ik relatiekennis deel, relatieproblemen bespreek en relatietips geef. Hier vind je de artikelen die ik tot nu toe voor Ouders.nl heb geschreven. 

ouders.nl

onderzoek je rugzak