Wat maakt jou gelukkig? Het is vandaag World Happiness Day!
Onlangs was ik geïnspireerd door een artikel dat ik las in de optimist een artikel van Chiel van der Linden: ‘Je geluk zit onder de slagroom’.
Chiel bouwde The World Happiness App (en meer) en wordt ook wel de Geluksman genoemd. Vandaag is het World Happiness Day en dus de perfecte dag om zijn inzichten over geluk te delen. Want waar worden we als mens nou eigenlijk gelukkig van?
De gelukstaart
Wat maakt jou gelukkig? Dat is een vraag waarop het antwoord per persoon zal verschillen. Maar volgens Chiel is er toch een gemene deler: de vorm van het geluk. Chiel gebruikt de metafoor van een taart om die vorm van geluk verder uit te leggen.
Het menselijk geluk heeft 3 lagen: de bodem, de vulling en de slagroom. Van de buitenste laag naar de binnenste laag kan je het zo zien:
De slagroom staat voor het plezier hebben in de dingen die je doet. Of genieten van lekker eten. Of van een vakantie.
De vulling staat voor de energie en je talenten die je kwijt kunt in je bezigheden. Als je iets doet dat je goed af gaat. Je werk, of je hobby. Je presteert iets, of bent gewoon lekker bezig. Je zit in een flow.
De bodem is de laag van de zingeving. Het staat voor het gevoel dat je bijdraagt aan iets groters, iets dat er toe doet. Dat wat je doet zinvol is voor een groter doel.
Om een stabiel gevoel van geluk te ervaren is het nodig dat je taart compleet is. Dat je taart bestaat uit de slagroom, vulling én bodem, oftewel uit lol, nut én zin.
De taart is stevig maar de slagroom ontbreekt. Of er zitten bergen slagroom op maar de bodem is zompig. Of de taart stort in omdat de vulling is vergeten.
Tegenslag
Als je taart goed gebakken is kan je ook omgaan met tegenslag. Als je taart alleen uit slagroom zou bestaan zou een moment waarop alles tegen zit je geluk meteen laten verdwijnen. Bij een moment van tegenslag heb je ook de vulling nodig. Want die geeft je doorzettingsvermogen om ondanks dat het nu even tegenzit door te gaan. Dat wat je doet overstijgt het moment van nu. Voor de bodem is tegenslag zelfs relatief. Je bent immers bezig met een hoger doel en dat geeft het geluksgevoel, ook als het dus tegenzit.
Nu zou je kunnen denken dat het vooral gaat om de bodem of de vulling maar dat is niet waar. Want als er geen slagroom op je taart zit mis je de fijne plezier momentjes van de dag, waardoor je juist zin hebt in de dag.
Het gaat dus echt om plezierig, én goed én betekenisvol te leven.
Geluk in de praktijk
In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen die worstelen met ongelukkige gevoelens. Door het artikel begreep ik dat dat vaak te maken heeft met een minder goed afgebakken taart.
Bakker van mijn persoonlijk geluk
Ik heb het geluk dat mijn taart er behoorlijk goed uitziet, al zeg ik het zelf. Ik dacht voorheen dat ik vooral gewoon mazzel had. Maar ik zie nu in dat ik daar wel degelijk zelf een belangrijke rol in speel. Ik ben immers de bakker van mijn eigen taart. Zo maak ik voldoende ruimte om de dingen te doen die ik leuk vind; zoals zingen, afspreken met vrienden en dansen op leuke feestjes.
Daarnaast doe ik werk waarin ik meestal een goede flow ervaar. En waarmee ik mensen help. De vulling van mijn taart geeft me naast flow ook al wel het gevoel dat ik een bijdrage lever aan iets groters. Maar mijn vrijwilligerswerk bij de klimaatbeweging doet dat toch nog meer. Want daar geef ik mijn energie en vrije tijd aan iets dat niet alleen belangrijk is voor de mensen in mijn praktijk of voor mijzelf, maar voor iedereen in deze wereld. Bovendien helpt het me omgaan met de klimaatangst die me soms kan overnemen (en die niet bepaald bijdraagt aan mijn levensgeluk).
En nu natuurlijk de hamvraag:
hoe zit het met jouw taart? Ben jij een volleerd bakker of worstel je nog met de ingrediënten of de juiste temperatuur van de oven?
Ben je ook geïnspireerd geraakt door het taartverhaal? En wil je dus meer weten over Chiel?
Hij heeft een boek geschreven over ‘hoe je geluk dagelijks doet’: Vitamine P.