Ons brein bepaalt de patronen in onze relaties

Ben je bang om je te binden door pijnlijke ervaringen in het verleden?

Dan hier het goede nieuws. Want je kan veranderen. Door je juiste brein te gebruiken.

Wij zijn ons brein?

De mens heeft drie breinen. Het eerste is het reptielenbrein. Dit brein zorgt voor alles waar je niet over na hoeft te denken. De werking van je organen, je ademhaling, je bewegingen, eten, drinken, seksuele driften etc. Dit brein werkt vrijwel autonoom.

Dan is er een tweede, ook wel het oude brein, of onderbewuste genoemd. Zoogdieren en mensen hebben naast het reptielenbrein ook dit brein. Hier worden je automatische reacties en je directe emoties geregeld. Hier zijn ook herinneringen opgeslagen die te maken hebben met emoties uit het verleden. Het kent het verleden en het nu, maar interpreteert alles als nu. Als een hond ooit geslagen is door een man met een baard zal hij de volgende ook keer bang zijn voor een andere man met een baard.

Veilig of niet veilig?

Het oude brein is steeds bezig met de vraag: is het hier veilig? Is het niet veilig dan reageert het in 4 automatische reacties: aanvallen, vluchten, verstijven of het geeft zich over.

Dit gaat meestal onbewust: je kiest niet voor dit gedrag, het gebeurt je. Het oude brein houdt niet van veranderingen, want veranderingen zijn onbekend en dus niet veilig. Het kan wel leren. Het leert door steeds maar weer te herhalen.

Het derde is het nieuwe brein. Dit hebben alleen de mens, een aantal apen, walvissen en dolfijnen. Bij de mens is het het verst ontwikkeld. Hier zit je bewustzijn, je cognitieve vaardigheden, taalontwikkeling, schrijven, creativiteit, fijne motoriek, intuïtie, en ingewikkelde vormen van leren. Het kent het heden, het verleden en de toekomst en kan hier onderscheid in maken. Het houdt van veranderingen, van nieuwe dingen en ziet overal mogelijkheden. En je voelt hem al aankomen… dit brein heb je nodig!

Cognitieve gedragstherapie

Als je wilt veranderen moet je gebruik maken van je nieuwe brein. Het oude zal dan hel hard gaan roepen: ‘pas op, je wordt verliefd en je weet hoe dat afloopt. Wegwezen moet je!’.

Maar als jij je nieuwe brein aan het woord laat zal het je lukken om dat geroep te negeren. Wees je vooral erg bewust van het geroep. Op welke momenten hoor je dat? Wanneer voel je angst, wanneer komen de gedachten op ‘hij vindt me vast niet leuk, hij gaat me vast weer in de steek laten’.

Neem op dat moment even afstand, bedankvoor de waarschuwing (laten we wel wezen, zonder dat brein had je misschien niet eens de kans gehad om over dit soort dingen na te denken). En probeer objectief te kijken: zijn deze gedachten reëel? Komen ze voort uit het feit dat de situatie op dit moment onveilig is (geworden?).

Bedankt voor de tip maar ik doe het lekker toch

Oke, als je net een pikant slipje onder zijn bank hebt gevonden terwijl hij zei dat er in geen jaren een vrouw bij hem over de vloer was gekomen heb je misschien wel een reden om goed naar je oude brein te luisteren. Maar als hij de afgelopen week heel lief voor je was en je steeds vertelde hoe bijzonder hij je vindt, heeft je oude brein waarschijnlijk geen reden om zo tekeer te gaan en kan je zeggen: ’Dank je wel voor de waarschuwing, en ik weet dat je zo reageert omdat we een keer pijn hebben gehad, maar deze keer is het anders’.

Herhaling is belangrijk. Desnoods zeg je na elke geslaagde date tegen jezelf (en je oude brein): zie je wel? Het was hartstikke leuk. En hij vindt me leuk. En ik kies ervoor om dit verder uit te zoeken. Je onderbewuste zal deze informatie ook onthouden en kan de angst voor faalervaringen rustig aan laten varen.

Wil je meer weten? Kijk dan ook even onderstaand filmpje.

En zou je graag aan de slag willen met het veranderen van de opgeslagen overtuigingen ? Lees dan eens of psych-k iets voor je is.