Wat is de beste zorgverzekering in 2021?

Wat heeft dit filmpje te maken met jouw keuze voor de beste zorgverzekering?

Het is december. De ‘strijd’ om de beste zorgverzekering is weer los gebarsten. Meestal lijkt de strijd te gaan om het zijn van ‘de goedkoopste’.

Maar … is dat (het enige) waar het om gaat? Het hele systeem van zorg verzekeren is gebouwd op het nemen van een collectieve verantwoordelijkheid. De gezonde mensen betalen meer ten opzichte van wat ze gebruiken en de zieke mensen betalen minder ten opzichte van wat ze gebruiken. Ook betalen we met zijn allen een beetje mee aan bijvoorbeeld het geboren worden van babies. Of je hoort bij de zwangeren, zieken of gezonden is deels ‘het lot’ (je weet immers niet hoe jouw 2021 eruit gaat zien) en deels beinvloed door al bekende ziekten, of …. bijvoorbeeld ouderdom.

De beste zorgverzekering voor jou

Oud worden we ooit allemaal (hopen we).  Als dit systeem overeind blijft zullen we waarschijnlijk allemaal een keer meer gebruiken dan we betalen. Zoals we ook jarenlang minder betaalden dan we gebruikten. Want dat is de bedoeling van het systeem.
(en als dat niet zo is, dat meer gebruiken, dan heb je misschien wel gewoon ongelofelijke mazzel. Want dat betekent dat je mega gezond oud bent geworden. De vroege stervers onder ons hebben waarschijnlijk hun portie zorgkosten wel verbruikt)
Tot zover het oud worden.

Er zijn ook andere factoren die meespelen bij de keuze voor de beste zorgverzekering. En die spelen vooral een rol in de aanvullende verzekeringen.

Aanvullende verzekering

Ik ben zelf een zorgverlener in de aanvullende zorg. Ik word vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Ik doe onder andere relatietherapie, wat voor deze blog een goed voorbeeld is. Relatietherapie wordt namelijk niet vergoed. Niet in de basisverzekering en meestal ook niet in de aanvullende zorg. Soms wel, dan kan relatietherapie vallen onder psychosociale zorg, waardoor mijn sessies voor ongeveer de helft vergoed worden.

Mits natuurlijk….  je aanvullend verzekerd bent. En wie zijn dat? Wie zoeken er hulp als er iets nodig is en die ze zelf (deels) zouden moeten betalen? Mensen die dat kunnen betalen. En daarom is het overgrote deel van mijn cliënten: hoger opgeleid en mét geld. De sociale en etnische diversiteit in mijn praktijk is minimaal. En dat is dus de link met het filmpje (dat duurde even he?)

Relatietherapie

Nog even terug naar de relatietherapie. Het is mij een raadsel waarom min of meer alles vergoed wordt behalve dat (met dus enkele uitzonderingen in de aanvullende zorg). Want een relatie is het fundament. Wij zijn sociale zoogdieren, met een aangeboren behoefte aan verbinding. Wij functioneren beter als we ons verbonden voelen met anderen. Dat is al lang bekend. Dat kan natuurlijk ook in vriendschappen, maar een liefdesrelatie is vaak een groot onderdeel van ons geluksgevoel. Mits… het goed gaat. Als het niet goed gaat levert het heel veel problemen op. Neerslachtigheid, piekeren, overspannenheid, slaapstoornissen, stress en dus allerlei stressgerelateerde problemen en ziektes. Problemen op het werk: slechte concentratie, uitval door ziekte. En misschien nog wel het belangrijkste: een stressvolle omgeving voor onze opgroeiende kinderen.

Als er iéts slecht is voor een opgroeiend kind is het een stressvolle (en onveilige?) omgeving. Kinderen krijgen problemen op school; concentratieproblemen, gedragsproblemen en/of leerproblemen. Maar kinderen die opgroeien in een stressvolle omgeving ontwikkelen ook hardnekkige negatieve overtuigingen en overlevingspatronen waar ze de rest van hun leven last van hebben. Zijn in de extremere situaties vervolgens zelf moeilijk in staat goede relaties aan te gaan in hun volwassen leven. Een olievlek die zich langzaam maar zeker, misschien zelfs door generaties heen, uitspreidt.

Gelukkig kan je dán wél terecht voor hulp (die vergoed wordt door de basisverzekering). Maar dan moet je dus eerst wel even de bodem van de put bereiken én geduldig wachten als je eerst maandenlang op een wachtlijst staat.

Crossing line privilege

En raad eens welke gezinnen uiteindelijk het meest last hebben van alle bovenstaande zaken? Nadat je het filmpje beken hebt…  Wat kan dan de gedachtengang zijn achter het niet toegankelijk maken van relatietherapie, gericht op het terugbrengen van de veiligheid in gezinssystemen, voor álle lagen van de samenleving? Is dat niet een extra splitsing in de maatschappij? Immers: groep 1 heeft al meer problemen en heeft vervolgens, omdat er minder geld is, ook geen toegang tot hulp die (deels) zelf betaald moet worden. Groep 2 heeft minder problemen maar wel de optie om hulp in te kopen wanneer dat nodig is?

Dat is dus de relatie met het filmpje.

Dussss… wat is de beste zorgverzekering in 2021?

Mocht je overwegen een andere zorgverzekeraar te kiezen, let dan niet alleen op de kosten. Neem ook deze overwegingen mee om te onderzoeken wat voor jou de beste zorgverzekering  in 2021 is: (en lees dit artikel van de correspondent, waarin deze 3 factoren aan bod komen)

  1. Welke zorg krijg je voor het bedrag?
  2. Hoe solidair is die verzekering?
  3. Hoeveel gaat er daadwerkelijk naar de zorg?

En mocht je overwegen volgend jaar relatietherapie te gaan doen, dan zijn CZ en OHRA goede keuzes. Als je daar aanvullend verzekerd bent kun je een deel van het bedrag terug krijgen. (mits je dus aanvullend verzekerd bent en waarschijnlijk hoog opgeleid en/of goed verdienend ;-). Je kan ook even contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar en vragen hoe zij staan tegenover vergoedingen binnen de alternatieve zorg.

In 2021 verandert bij veel verzekeraars wel het maximale bedrag dat je per jaar vergoed kunt krijgen. Dat gaat flink omlaag, vanwege een behoorlijke bezuiniging op alternatieve zorg. Reken dus wel goed uit of een aanvullend pakket voor jou voordelig is.

beste zorgverzekering