Second love: avontuurlijk of dom?

Second love... “een datingsite voor mannen en vrouwen, die een spannende affaire of avontuur zoeken”. De site maakt veel reclame. Er gaat een petitie rond waar je kunt tekenen tegen de reclame van second love. Dat zette me aan het denken. Want wat vinden we als samenleving van die reclame? En is een eventuele stop erop betutteling of juist een goede zaak?

Natuurlijk zijn er mensen die niet monogaam zijn en die zullen er altijd zijn. Ik schrijf deze blog niet om daar een oordeel over te vellen. En bovendien, zo lang het ‘out in the open’ gebeurt, is er misschien nog niet zoveel aan de hand. Tenminste, als je relatie dat aan kan. Maar als het vreemdgaan stiekem gebeurt levert het vaak grote problemen op.

Op de site van second love staat in een blog:

“Vreemdgaan met een man of vrouw die men online heeft ontmoet, gecombineerd met relatietherapie die partners leert beter te communiceren met elkaar en minder ruzie te maken, zorgt uiteindelijk voor een beter en stabiel huwelijk”.

Zo was de uitkomst van een onderzoek. Dat verbaast me. De meeste literatuur die ik lees, geeft aan dat vreemdgaan meestal de relatie schaadt. En dat is ook wat ik zie in mijn praktijk.
Partners moeten lang en hard werken om het vertrouwen in de relatie terug te krijgen. Of de relatie loopt erdoor op de klippen. Het onderzoek betrof slechts 79 stellen, dus wellicht iets te weinig om betrouwbaar te zijn voor de gehele relatie-populatie. Bovendien betwijfel ik of de meeste ‘second lovers’ vervolgens met hun partner in relatietherapie gaan.

De oplossing voor al uw problemen

Maar goed, vreemdgaan gebeurt. Iedereen is wat mij betreft vrij om daar zelf keuzes in te maken. En dat mensen elkaar kunnen vinden op een website is ook niet zo vreemd in deze tijd.

Maar wat mij wel verbaast en ook wel irriteert, is dat er zoveel reclame wordt gemaakt voor second love. Op billboards, in bushokjes en op tv. Een site die vreemdgaan presenteert als oplossing voor als je relatie saai is geworden.

‘Zo eenvoudig is vreemdgaan via datingsite Second Love’

Als relatietherapeut geloof ik er absoluut niet in dat het ‘buiten de deur neuken‘ de oplossing is voor je problemen (een enkele uitzondering wellicht daar gelaten). Dus om te doen alsof vreemdgaan een volkomen normale oplossing is? De impact die het liegen en het erop na houden van een dubbelleven op partners en gezinnen kan hebben voor het gemak maar even maar even vergeten? Een ‘oplossing’ die onze opgroeiende pubers ook zien op die billboards en tv?

Ik zag mezelf altijd als een behoorlijk open minded persoon maar vraag me toch echt af of we dit met elkaar moeten willen. En dan bedoel ik dus niet het vreemdgaan an sich, maar de reclame voor second love. Omdat die site het vreemdgaan als oplossing voor relatieproblemen normaliseert.

Wat vind jij? Tekenen of niet?

Petitie: Genoeg van reclame ‘second love’

 

Lees ook mijn artikel ‘7 misvattingen over vreemdgaan’.

second love