‘Daar gaan we weer’. Het bekende patroon.

Iedereen kent dat. De ‘dans’ begint: jij weet al wat jij gaat zeggen en wat de ander zal doen. Je hebt deze ruzie al 100 keer meegemaakt. En alle trucjes die je hebt geleerd om eruit te komen helpen niet. Logisch, want je gedrag wordt niet gestuurd door je gedachten, maar vooral door je emoties.

Wij zijn ons brein?

De meeste therapievormen richten zich alleen op het verkrijgen van inzicht en het aanleren van nieuw gedrag. Maar alhoewel dit voor een korte periode voor een opleving kan zorgen verdwijnt het effect vaak zodra de partners stress ervaren.

Emotionally Focused Therapy (EFT) en Imago relatietherapie

Om de relatie duurzaam te versterken moet het fundament van de relatie, de emotionele verbinding, opnieuw worden opgebouwd. Geliefden raken verstrikt in gedragspatronen van beschuldigen en terugtrekken en dat zorgt voor een onveilige basis die zichzelf in stand houdt. Want als je je onveilig voelt, waarom zou je je dan kwetsbaar opstellen tegenover iemand die jou het diepst kan raken?

In mijn werk gebruik ik Imago relatietherapie en EFT om de emotionele band en veiligheid in jullie relatie terug te brengen. Samen ontrafel ‘de dans’ waarin jullie worden meegesleept. Je gaat zien dat niet je partner, maar de dans je vijand is. In een veilige setting leer je zo je eigen emotionele reacties én die van je partner kennen. En oefen je samen in het uitspreken van wat je voelt en nodig hebt, zodat jullie emotionele band hersteld wordt.

Voortaan gaan jullie enthousiast die dansvloer op:

‘Let’s dance!’

Emotionally Focused Therapy is heel bekend in Nederland. Imago relatietherapie is in het buitenland heel bekend maar hier een stuk minder. Ze hebben veel overeenkomsten en zijn goed te combineren. De praktische structuur van Imagotherapie biedt stellen sneller houvast om ook buiten de sessie de verbinding veilig te houden of te herstellen. Sinds ik Imagotherapie heb geïntegreerd in mijn aanpak duren de trajecten korter.

Omdat ik zo enthousiast ben over deze vorm van relatietherapie vertel ik er hier graag wat meer over.

Sue Johnson

Sue Johnson heeft deze krachtige en succesvolle relatietherapie ontwikkeld door jarenlang de ontwikkeling van paren te volgen. Naast individuele relatietherapie biedt EFT ook de Houd me vast’ cursus om paren in zeven stappen te helpen weer in verbinding met elkaar te komen.

Nieuwsgierig geworden? Lees verder en ontdek of relatietherapie iets voor jullie is. Of neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking. 

ÈFT


“Kwetsbaarheid begint met moed. Moed om er te zijn en jezelf te laten zien.”

Brene Brown