FAQ RELATIETHERAPIE

Hieronder staan de antwoorden op de meest gestelde vragen over Relatietherapie. 

Staat jullie vraag er niet bij? Bel of mail me dan.

Moet je hele grote problemen hebben om met relatietherapie te beginnen?

Nee. Je moet wel ergens ‘last’ van hebben, want er moet een situatie zijn die jullie vervelend vinden en willen veranderen. Door EFT/ relatietherapie leer je veel over jezelf en je partner: welke dans jullie dansen en hoe je eruit kunt komen of blijven. Dat werkt ook bij ‘kleine’ dingen.

Je kunt ook kiezen voor de EFT Relatie APK, een lichtere vorm van EFT. Ook wel bekend als de ‘Houd me vast’ cursus.

Moet je altijd met zijn tweeën in relatietherapie?

Een ‘normaal’ traject is met zijn tweeën. Dat EFT zo effectief is komt onder andere doordat je niet alleen inzicht krijgt in je eigen hechtingsbehoeften en angsten, maar óók in die van je partner. En met behulp van de therapeut leer je vervolgens samen om woorden te geven aan je gevoelens en behoeften.

Maar als je iets wil veranderen in je relatie, of je twijfelt over bepaalde zaken kan relatietherapie ‘in je eendje’ alsnog zeer nuttig zijn. Je kan dan door middel van EFT- én andere technieken  in ieder geval je eigen emoties en reacties onderzoeken, wat je kan helpen om anders in je relatie te gaan staan.

Hoe lang duurt een traject?

Dat is moeilijk te zeggen. Een EFT traject doorloopt 3 fases. Een fase kan niet worden afgerond voordat hij helemaal is doorlopen en hoe lang iedere fase duurt is niet van te voren te zeggen. Dat is afhankelijk van hoe snel of langzaam de veiligheid in jullie relatie terugkomt, hoezeer jullie gekwetst zijn binnen deze of eerdere relaties, etc…

Soms spelen er tussen geliefdes dingen die wat minder te maken hebben met EFT. Naast EFT maak ik dan gebruik van andere technieken.

Soms kan een korte interventie genoeg zijn.

Maar om toch een antwoord te geven op de vraag:

Een gemiddeld traject doorloopt ongeveer 8-12 sessies. Maar het kán dus ook langer of korter duren.

Wil je liever in korte tijd veel extra aandacht aan je relatie besteden? Dan is het ook mogelijk om een  relatieweekend te boeken. Met op vrijdag 2 uur sessie, op zaterdag 2 x 2 uur en op zondag 2 x 2 uur. Tussendoor is er volop ruimte voor het samen nabespreken van de sessies, het maken van opdrachten en voor wandelen door Amsterdam. Er zijn leuke hotelletjes in de buurt om er een weekendje weg van te maken. Nieuwsgierig? Informeer naar de mogelijkheden.

Wat kost het?

Een sessie voor relatietherapie duurt 90 minuten en kost 70,– p.p, incl BTW.

Kom je alleen?

Een sessie voor personal coaching duurt 60 minuten en kost 87,50.

Heb je een inkomen op bijstandsniveau of ben je student? Dan kost een sessie van 45 – 60 minuten 70,-.

In de avonduren (na 18.00) en in het weekend komt er toeslag boven op het normale bedrag. Dan zijn sessies 95,- of 77,-.

Het eerste gesprek is een intake. Deze duurt 45-60 minuten en kost 40,- voor individuele gesprekken en 50,- voor een stel. Na afloop kunnen jullie beslissen of jullie een traject bij mij zien zitten. Voorafgaand stuur ik jullie een intakeformulier, met vragen over jullie relatie en achtergrond. Mocht het niet prettig voor je voelen om al persoonlijke zaken te delen met iemand die je nog niet kent; geef dat dan aan. We kunnen er dan voor kiezen het formulier pas na de intake in te vullen. 

In dit gesprek maken we kennis en verkennen we kort de vraag of het probleem waar jullie mee komen.  Dit gesprek kan telefonisch, maar is prettiger ‘live’.

Als jullie vrij dringend met iets zitten kan het prettiger zijn om na de intake direct verder te gaan met de eerste afspraak. Dat kunnen we van te voren telefonisch bespreken.

Je krijgt na afloop van de sessie een factuur mee die je binnen 21 dagen dient te betalen.

Worden de sessies vergoed?

Ik ben aangesloten bij beroepsvereniging VIV en de RBCZ . Mijn praktijk valt onder ‘Alternatieve Geneeswijzen/Natuurgeneeswijzen’. Individuele sessies worden vergoed door onderstaande verzekeraars. Of relatietherapie wordt vergoed hangt af van de verzekeraar. CZ en OHRA vergoeden relatietherapie in ieder geval wel vanuit de noemer psychosociale zorg. 

De volgende verzekeraars vergoeden mijn individuele trajecten in 2020:


  • Hoeveel je precies vergoed krijgt is verschillend per verzekeraar.

Op de website van Zorgwijzer staat een overzicht van wat er door iedere verzekeraar vergoed wordt.

Werkt het ook met andere mensen dan je partner?

(collega’s, ouders, kind, vrienden).

Ja dat kan. Je moet wel een relatie met die persoon hebben. EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie van Bowlby en is in eerste instantie ontwikkeld als relatietherapie. Sue Johnson ontdekte dat liefdespartners dezelfde reacties laten zien op verlies van verbinding met hun partner als kleine kinderen op verlies van verbinding met hun ouders.  Er worden oude hechtingsangsten geactiveerd, omdat ook partners zich aan elkaar hechten. Inmiddels wordt EFT ook toegepast binnen gezinnen en er is een tak die bezig is de principes toe te passen binnen bedrijven.

Is het net zoiets als EMDR?

Nee. De verwarring is begrijpelijk, want bij zowel EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) als EFT kan het gaan over gebeurtenissen die voor iemand traumatisch zijn geweest. EMDR richt zich specifiek op het verwerken van trauma’s. EFT doet dat soms ook, maar er hoeft geen trauma te zijn. Een groot verschil is dat bij EFT beide partners aanwezig zijn en juist de interactie de verandering in gang zet. Ik werk wel regelmatig met PSYCH-K, een methode om belemmerende overtuigingen, maar ook angsten en de herinnering aan vervelende gebeurtenissen mee om te buigen. Deze methode is ook zeer geschikt voor  het verwerken van traumatische ervaringen. 

Wat doe ik als mijn partner niet mee wil?

Als je partner niet wil terwijl jij wel vindt dat er iets moet gebeuren kan je overwegen zelf te komen. We kunnen in een kennismakingsgesprek bespreken wat je vraag/doel is en wat we kunnen doen om je verder te helpen.

Kunnen die eendjes behalve dansen ook zwemmen?

Ja! Gelukkig zwemmen ze vooral! Zo’n  95% van de tijd hebben ze het goed samen en zwemmen ze een beetje rond. Slechts af en toe worden ze meegezogen in een heftige dans. Dat geldt ook voor de meeste stellen die ik zie. Ze hebben ook veel goede momenten samen maar balen van die ruzies die er tussendoor komen. En willen die graag aanpakken.

We hebben wel af en toe ruzie, maar waarom

hebben we daar iemand anders bij nodig?

Ik help jullie uit te zoeken wat jullie dans is waarin jullie worden meegezogen. Het is makkelijker dat met een buitenstaander te doen omdat die objectief kan kijken naar emoties. Ik kan jullie helpen je emoties te verwoorden en te uiten en ik zal me niet snel aangevallen voelen. Het is moeilijk om dat zelf te doen omdat je partner vanzelf emotionele reacties krijgt als jij je emoties deelt.

Wat levert het op?

Het resultaat van relatietherapie / EFT kan zijn:

  • Een stabielere en liefdevollere relatie.
  • Het kennen van en kunnen uitspreken van je eigen behoeftes
  • Betere communicatie; meer acceptatie, erkenning, begrip, waardering en verdraagzaamheid.
  • Balans tussen op eigen benen staan en samen zijn  OF autonomie/eigenheid en verbinding.
  • Meer zelfvertrouwen en vertrouwen in jullie relatie. Problemen kan je nu samen aanpakken.
  • In geval van verwijdering of ruzie: sneller herstel en verbinding.

Wat als ik niet naar een afspraak kan komen?

Als we een afspraak gepland hebben en je kunt onverhoopt niet, laat het me dan uiterlijk 24 uur van tevoren weten. Dan heb ik de mogelijkheid iemand anders in te plannen en hoef ik de kosten voor de sessie niet in rekening te brengen. Sessies die geannuleerd worden binnen 24 uur voor de afspraak worden volledig in rekening gebracht.

Waar is het?

De therapiesessies in Amsterdam vinden plaats in mijn praktijkruimte. 

Mochten jullie de therapie heel graag ergens anders willen doen, dan kan dat in overleg.

Wie heeft EFT eigenlijk bedacht?

Klinisch psycholoog dr. Sue Johnson ontwikkelde EFT (Emotionally Focused Couple Therapy). EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie van John Bowlby. Zij ontdekte dat hechtingspatronen niet alleen van toepassing zijn op kinderen en hun ouders, maar ook op geliefden. Elk mens heeft een aangeboren behoefte om intieme verbindingen met een ander aan te gaan. Wanneer mensen veilig gehecht zijn, voelen ze zich vertrouwd met elkaar en kunnen ze hun emoties kwijt bij hun partner. Wanneer ze echter vroeger of in de relatie hebben ervaren dat ze door de ander afgewezen worden of wanneer ze zich in de steek gelaten voelen kunnen er patronen ontstaan waar partners in verstrikt raken. In EFT worden deze patronen duidelijk en leren partners om uit het patroon te stappen, hun echte emoties en behoeften te onderkennen en die tegenover hun partner te uiten. De effectiviteit van EFT is aangetoond in verschillende klinische studies.

bel of mail nu!

eft relatietherapie

“Alles wat je aandacht geeft groeit.”

Oosters gezegde


This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!