FAQ RELATIETHERAPIE2021-09-06T20:20:47+00:00

Hieronder staan de antwoorden op de meest gestelde vragen over Relatietherapie.

Staat jullie vraag er niet bij? Bel of mail me dan.

Doe je ook online relatietherapie?2020-11-18T10:46:08+00:00

Online relatietherapie

Ja! Relatietherapie kan live, maar dat is niet voor iedereen prettig. Online relatietherapie kan een goede uitkomst zijn als het bijvoorbeeld lastig is om tegelijk van huis weg te gaan in een tijd waarin de oppassen niet voor het oprapen liggen. Of als je door gezondheidsrisico’s liever geen live sessies doet.

Tijdens een online relatietherapie sessie zitten jullie samen achter één beeldscherm en communiceren we via zoom. En eigenlijk doen we dan hetzelfde als in een live sessie.

Wil je er meer over weten? Neem dan even contact op.

 

Online relatiecursus

Het kan ook zijn dat je relatietherapie een te grote stap vindt, of niet nodig voor jullie relatie. Maar dat je wél merkt dat je relatie wat extra aandacht kan gebruiken.

Dan is een online relatiecursus een goede optie. Je kan de cursus doorlopen in je eigen tempo en in je eigen tijd. Op je eigen bank zelfs. Je hebt dus minder gedoe met agenda’s vrijmaken en oppassen regelen. En het scheelt geld.

Meer weten over mijn online relatiecursus? Ga naar een fijne relatie

 

Wat als ik een afspraak moet annuleren?2020-10-14T18:09:09+00:00

Een sessie annuleren:

Als we een afspraak gepland hebben en je kunt onverhoopt niet, laat het me dan 24 uur van tevoren weten. Dan heb ik de mogelijkheid  iemand anders in te plannen en hoef ik de kosten voor de sessie niet in rekening te brengen. Sessies die geannuleerd worden binnen 24 uur voor de afspraak worden volledig in rekening gebracht.

In tijden van corona is deze voorwaarde gewijzigd. Ik wil voorkomen dat je tóch komt als je je niet lekker voelt dus zal bij laat afzeggen geen kosten in rekening brengen. We gaan in dat geval in principe over tot een online sessie. 

Waar is het?2020-10-14T18:17:42+00:00

De sessies in Amsterdam vinden plaats in één van mijn praktijkruimtes.

Ik werk op 2 locaties: de Spyridon Louisweg of bij Noordstraalt.

Mocht je de sessies heel graag ergens anders willen doen, dan kan dat in overleg.

 

Het is ook mogelijk om sessies op afstand te doen, via zoom of een ander programma.

Dit kan altijd, zowel bij relatietherapie als bij individuele sessies.

Worden de sessies vergoed?2021-01-09T13:30:43+00:00

Ik ben aangesloten bij beroepsvereniging VIV en de RBCZ . Mijn praktijk valt onder ‘Alternatieve Geneeswijzen/Natuurgeneeswijzen’.

Individuele sessies worden vergoed door onderstaande verzekeraars.

Of relatietherapie wordt vergoed hangt af van de verzekeraar. CZ en OHRA vergoeden relatietherapie in ieder geval wel vanuit de noemer psychosociale zorg.

Let op!!! Wijzigingen: per 2021 géén vergoeding meer
Zorgverzekeraars die per 2021 géén vergoeding meer bieden bij complementaire, psychosociale zorg zijn:

Anderzorg, Amersfoortse (ASR), AZVZ (ZZ), Bewuzt (VGZ), CZ direct (CZ groep), Ditzo (ASR), FBTO, Hema (Menzis), Interpolis (Achmea), Just (CZ), Pro Life (Achmea), Salland (Eno), Zorg en Zekerheid (ZZ), Zorgdirect (Eno)

 

Vergoedingenoverzicht 2021
De 4 grootste zorgverzekeraars in Nederland zijn de groepen: Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Hieronder vind je waar de groepen uit bestaan met een link naar de pagina, of de button daartoe, om te zien welke vergoedingen en voorwaarden zij hanteren.

De volgende verzekeraars vergoeden mijn coachingstrajecten in 2021*

(er is e.e.a gewijzigd t.o.v. 2020. Neem voor de zekerheid contact op met je verzekeraar en vraag naar de vergoedingen ‘alternatieve zorg: psychosociaal’)

Kijk hier voor het totaaloverzicht van zorgverzekeraars in Nederland.

Hoeveel je precies vergoed krijgt is verschillend per verzekeraar.

Op de website van Zorgwijzer staat een overzicht van wat er door iedere verzekeraar vergoed wordt.

Wat kost het?2020-10-14T20:49:11+00:00
 • Personal coaching (of kinder- / jongerencoaching / Psych-K) duurt 60 minuten en kost 90,-*.

 

Heb je (of hebben je ouders) een laag inkomen of studeer je? Dan duurt een sessie 45-60 minuten en kost het 75,-.*

 

* Deze sessies zijn vrijgesteld van BTW.

In de avonduren (na 18.00) en in het weekend komt er een toeslag bovenop het normale bedrag en kosten de sessies resp. 99,- of 82,50.

 

 • Relatietherapie duurt 75-90 minuten en kost 150,- per stel incl. BTW.

 

 • Het eerste gesprek is een intake. Deze duurt 45-60 minuten en kost 45,- voor individuele gesprekken en 55,- voor een stel. Na afloop kunnen jullie beslissen of jullie een traject bij mij zien zitten.
 • Skypecoaching duurt 60 minuten en kost 75,-

 

 • Een e-coachtraject van 3 maanden kost 700,-

 

 • De groepscursus Houd me Vast (2,5 dag of 8 avonden) kos 280,- p.p. incl BTW. Dit is inclusief lesmateriaal en boek.

 

 • De Houd me Vast privé cursus (2 dagen) kost 450,- p.p. incl BTW. Dit is inclusief lesmateriaal en boek.

 

 • Klein APK-tje  (1 dag) wordt op maat gemaakt en de kosten hangen af van wat we gaan doen. Meestal liggen de kosten rond de 550,- per stel.

 

 • Een intensief relatieweekend (2/3 dagen) kost 595,- p.p.

 

 

Wie heeft EFT eigenlijk bedacht?2020-10-14T21:44:13+00:00

Klinisch psycholoog dr. Sue Johnson ontwikkelde EFT (Emotionally Focused Couple Therapy). Zij heeft EFT dus bedacht.

EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie van John Bowlby. Zij ontdekte dat hechtingspatronen niet alleen van toepassing zijn op kinderen en hun ouders, maar ook op geliefden. Elk mens heeft een aangeboren behoefte om intieme verbindingen met een ander aan te gaan. Wanneer mensen veilig gehecht zijn, voelen ze zich vertrouwd met elkaar en kunnen ze hun emoties kwijt bij hun partner. Wanneer ze echter vroeger of in de relatie hebben ervaren dat ze door de ander afgewezen worden of wanneer ze zich in de steek gelaten voelen kunnen er patronen ontstaan waar partners in verstrikt raken.

In EFT worden deze patronen duidelijk en leren partners om uit het patroon te stappen, hun echte emoties en behoeften te onderkennen en die tegenover hun partner te uiten. De effectiviteit van EFT is aangetoond in verschillende klinische studies.

Wat levert relatietherapie op?2020-10-14T21:46:25+00:00

Wat levert relatietherapie op?

Het resultaat van relatietherapie / EFT kan zijn:

 • Een stabielere en liefdevollere relatie.
 • Het kennen van en kunnen uitspreken van je eigen behoeftes
 • Betere communicatie; meer acceptatie, erkenning, begrip, waardering en verdraagzaamheid.
 • Balans tussen op eigen benen staan en samen zijn  OF autonomie/eigenheid en verbinding.
 • Meer zelfvertrouwen en vertrouwen in jullie relatie. Problemen kan je nu samen aanpakken.
 • In geval van verwijdering of ruzie: sneller herstel en verbinding.
We hebben wel af en toe ruzie, maar waarom hebben we daar iemand anders bij nodig?2020-10-14T21:48:07+00:00

Ik help jullie uit te zoeken wat de dans (de ruzie) is waarin jullie worden meegezogen. Het is makkelijker dat met een buitenstaander te doen omdat die objectief kan kijken naar emoties. Ik kan jullie helpen je emoties te verwoorden en te uiten en ik zal me niet snel aangevallen voelen. Het is moeilijk om dat zelf te doen omdat je partner vanzelf emotionele reacties krijgt als jij je emoties deelt.

Kunnen die eendjes behalve dansen ook zwemmen?2020-10-14T21:49:07+00:00

Ja! Gelukkig zwemmen ze vooral! Zo’n  95% van de tijd hebben ze het goed samen en zwemmen ze een beetje rond. Slechts af en toe worden ze meegezogen in een heftige dans. Dat geldt ook voor de meeste stellen die ik zie. Ze hebben ook veel goede momenten samen maar balen van die ruzies die er tussendoor komen. En willen die graag aanpakken.

Help! Mijn partner wil niet!2020-10-14T21:52:09+00:00

Help mijn partner wil niet!

Als je partner niet wil terwijl jij wel vindt dat er iets moet gebeuren kan je overwegen zelf te komen. We kunnen in een kennismakingsgesprek bespreken wat je vraag/doel is en wat we kunnen doen om je verder te helpen.

Is het net zoiets als EMDR?2020-10-14T21:50:23+00:00

Nee. De verwarring is begrijpelijk, want bij zowel EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) als EFT kan het gaan over gebeurtenissen die voor iemand traumatisch zijn geweest. EMDR richt zich specifiek op het verwerken van trauma’s. EFT doet dat soms ook, maar er hoeft geen trauma te zijn. Een groot verschil is dat bij EFT beide partners aanwezig zijn en juist de interactie de verandering in gang zet. Ik werk wel regelmatig met PSYCH-K®, een methode om belemmerende overtuigingen, maar ook angsten en de herinnering aan vervelende gebeurtenissen mee om te buigen. Deze methode is ook zeer geschikt voor  het verwerken van traumatische ervaringen.

Werkt het ook met andere mensen dan je partner? (collega’s, ouders, kind, vrienden)2020-10-14T21:53:13+00:00

Ja dat kan. Je moet wel een relatie met die persoon hebben. EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie van Bowlby en is in eerste instantie ontwikkeld als relatietherapie. Sue Johnson ontdekte dat liefdespartners dezelfde reacties laten zien op verlies van verbinding met hun partner als kleine kinderen op verlies van verbinding met hun ouders.  Er worden oude hechtingsangsten geactiveerd, omdat ook partners zich aan elkaar hechten. Inmiddels wordt EFT ook toegepast binnen gezinnen en er is een tak die bezig is de principes toe te passen binnen bedrijven.

Hoe lang duurt een relatietherapie traject?2020-10-14T21:56:38+00:00

Hoe lang het relatietherapie traject duurt is moeilijk te zeggen. Een EFT traject doorloopt 3 fases. Een fase kan niet worden afgerond voordat hij helemaal is doorlopen en hoe lang iedere fase duurt is niet van te voren te zeggen. Dat is afhankelijk van hoe snel of langzaam de veiligheid in jullie relatie terugkomt, hoezeer jullie gekwetst zijn binnen deze of eerdere relaties, etc…

Soms spelen er tussen geliefdes dingen die wat minder te maken hebben met EFT. Naast EFT maak ik dan gebruik van andere technieken. Ik ben op dit moment in opleiding tot IMAGO therapeut. De gemiddelde hoeveelheid sessies bij IMAGO therapie is aanzienlijk korter dan bij EFT. (6-8 vs 12-20)

 

Soms kan één korte interventie genoeg zijn.

Maar om toch een antwoord te geven op de vraag:

Een gemiddeld traject doorloopt ongeveer 8-12 sessies. Maar het kán dus ook langer of korter duren.

Wil je liever in korte tijd veel extra aandacht aan je relatie besteden? Dan is het ook mogelijk om een  relatieweekend te boeken. Met op vrijdag 2 uur sessie, op zaterdag 2 x 2 uur en op zondag 2 x 2 uur. Tussendoor is er volop ruimte voor het samen nabespreken van de sessies, het maken van opdrachten en voor wandelen door Amsterdam. Er zijn leuke hotelletjes in de buurt om er een weekendje weg van te maken. Nieuwsgierig? Informeer naar de mogelijkheden.

Moet je altijd met zijn tweeën in relatietherapie?2020-10-14T21:57:51+00:00

Een ‘normaal’ traject is met zijn tweeën. Dat EFT zo effectief is komt onder andere doordat je niet alleen inzicht krijgt in je eigen hechtingsbehoeften en angsten, maar óók in die van je partner. En met behulp van de therapeut leer je vervolgens samen om woorden te geven aan je gevoelens en behoeften.

Maar als je iets wil veranderen in je relatie, of je twijfelt over bepaalde zaken kan relatietherapie ‘in je eendje’ alsnog zeer nuttig zijn. Je kan dan door middel van EFT- én andere technieken  in ieder geval je eigen emoties en reacties onderzoeken, wat je kan helpen om anders in je relatie te gaan staan.

Moet je hele grote problemen hebben om met relatietherapie te beginnen?2020-10-14T21:59:16+00:00

Nee je hoeft geen grote problemen te hebben. Je moet wel ergens ‘last’ van hebben, want er moet een situatie zijn die jullie vervelend vinden en willen veranderen. Door EFT/ relatietherapie leer je veel over jezelf en je partner: welke dans jullie dansen en hoe je eruit kunt komen of blijven. Dat werkt ook bij ‘kleine’ dingen.

Je kunt ook kiezen voor de EFT Relatie APK, een lichtere vorm van EFT. Ook wel bekend als de ‘Houd me vast’ cursus.

bel of mail nu
eft relatietherapie

“Alles wat je aandacht geeft groeit.”

Oosters gezegde

Ga naar de bovenkant