Mijn man voelt zich altijd aangevallen… maar ik bedoel het helemaal niet zo!

Ik kan niks meer zeggen tegen mijn partner, want wat ik ook zeg, het wordt opgevat als een aanval terwijl ik het helemaal niet zo bedoel!

Ik kan toch moeilijk maar altijd mijn mond houden?

En ik bedoel het helemaal niet als een aanval, ik wil gewoon mijn gevoel delen!’.

 

De ‘dans’ van aanvallen en verdedigen

De ene partner wil iets vertellen en de andere partner voelt zich aangevallen en begint zich meteen te verdedigen. Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt…

Het gevolg is een ‘dans’, of discussie waarin beide partners proberen hun gelijk te halen en waarin er niet naar elkaar geluisterd wordt. Een danswédstrijd, eigenlijk.

 

Wil je gelijk of wil je liefde?

Het is een wedstrijd zonder winnaars. Als de muziek stopt met spelen voelen beide partners zich alleen, ongehoord en onbegrepen. En waar een echte dans vaak zorgt voor meer verbinding, zorgt deze dans juist voor verwijdering.

Die verwijdering zorgt weer voor een alerter brein (want je partner is de vijand), wat de kans vergroot dat er op korte termijn wéér een vergelijkbare danswedstrijd gehouden wordt.

In dit artikel voor ouders.nl vertel ik hoe je wél in gesprek kunt gaan met je partner, maar zonder In de ‘dans van kritiek en verdedigen’ te stappen.

Én wat je als partner beter kunt doen dan verdedigen als je je aangevallen voelt…

Lees meer op Ouders.nl…

Ouders.nl

In 2020 vroeg de uitgever van Ouders.nl of ik als relatie-expert voor hen wilde gaan schrijven.

Aangezien het mijn missie is om relatiekennis te verspreiden en zo veel mogelijk mensen te helpen aan een fijne relatie, was mijn antwoord op die vraag natuurlijk ´Ja!´

Vanaf 2021 verschijnt er dus regelmatig een artikel van mij op Ouders.nl. Een artikel waarin ik relatiekennis deel, relatieproblemen bespreek en relatietips geef. Hier vind je de artikelen die ik tot nu toe voor Ouders.nl heb geschreven. 

ouders.nl

man voelt zich aangevallen