In welke relatiefase zitten jullie?

Een relatie doorloopt verschillende relatiefasen.

Relatiefase 1

De fase van de romantische liefde: de Verschrikkelijk Verliefdheidfase. Je kijkt alleen maar naar elkaar. Je krijgt voortdurend bevestiging dat de ander je Ziet en Hoort én Geweldig vindt. Wat een heerlijk gevoel! Bedwelmd door hormonen verdwijnen de verschillen tussen jullie naar de achtergrond.

Relatiefase 2

De fase van de machtsstrijd: de fase van Onenigheid.  De eerste scheurtjes. De ander ziet je toch niet altijd helemáál, je blijkt elkaar niet altijd te begrijpen. Het romantische idee dat alles vanzelf zal gaan blijkt niet houdbaar. Je raakt teleurgesteld. Er ontstaat verwarring, twijfel, machtsstrijd. Je hechtingssysteem signaleert gevaar en er onstaan overlevingsmechanismen. (waarover later meer). Je raakt van elkaar verwijderd*.

*Met jonge kinderen zit je vaak in fase 2. De verschillen tussen julllie worden ineens heel duidelijk. Dingen die je eerder niet zag of waar je je niet aan stoorde zijn ineens mega irritant. Je moet samen een gezinsfabriek runnen, bent moe, er is weinig ruimte voor tijd voor elkaar of jezelf. Je bent soms kortaf en er ontstaan gemakkelijk discussies.

Het goede nieuws is… als je deze fase begrijpt en ziet dat je veel te leren hebt van je partner (je hebt hem of haar niet voor niets uitgekozen!), kun je groeien als mens, en in je relatie. Op naar fase 3!.

Relatiefase 3

De fase van de volwassen liefde: De Ware liefde-fase. Je leert de verbinding weer te vinden en allebei verantwoordeijkheid te nemen voor je patronen, de dynamiek en sfeer en je aandeel daarin. Het wordt makkelijker elkaar weer te horen, te begrijpen en te relativeren. je leert je partner opnieuw kennen. Deze keer zie je veel meer wie hij of zij echt is. Je betreedt het eiland van duurzaam geluk.

In welke fase zitten jullie?  Doe de relatietest!

relatiefase

Deze post is door mij geschreven maar de relatiefasetest is gemaakt door mijn lieve collega Cocky Drost en komt uit haar boek Lang leve de liefde‘.


De relatiefase test


Hou je van relatietestjes? Heb je deze al gemaakt?