Klimaatangst en Santosha

Eric en Esther van Noordstraalt vroegen mij onlangs een blog te schrijven over angst. Een paar dagen later vertelde mijn yogalerares in de les over het woord ‘Santosha‘. Contentment. Tevreden zijn met wat er is.

Ik moest denken aan de wijze woorden van mijn spiritueel leraar: mensen hebben zoveel moeite om in het nu te leven omdat ze zich voortdurend laten leiden door verlangen en angst. Een verlangen naar iets dat er (nog) niet is, en de angst voor iets dat zou kunnen komen, maar er ook (nog) niet is. Ik moest daar destijds over nadenken. Gaat angst altijd over iets dat er niet is? Nu, jaren later, durf ik deze vraag wel bevestigend te beantwoorden. Als die nare situatie, die je zo gevreesd hebt, zich eventueel voordoet kunnen er allerlei emoties ontstaan maar is er geen angst meer.

Klimaatangst

Zelf heb ik last van klimaatangst. Het was er al maar is nog veel sterker geworden sinds ik moeder ben. De angst dat mijn kind in een wereld terecht komt waar het leven moeilijk en naar zal zijn. Ik kan er nachten van wakker liggen.

Hoe die je dat, leven in het nu, waar het (in mijn geval) best goed toeven is terwijl je denkt (of weet?) dat de toekomst er veel minder fijn uit zal zien? Hoe ga je om met berichten over smeltend ijs en uitstervende dieren? Dat gebeurt al in het nu, maar ik zie de effecten nog niet in mijn dagelijks leven. En met de voorspellingen van een toekomst op een onleefbare aarde op niet eens zo’n lange termijn? Hoe leef je in het nu met die donkere wolk boven je hoofd?

Ik wist het niet en ik wist ook niet hoe ik als therapeut kon bijdragen aan zo’n groot wereld probleem. Maar ik wist wel: mijn zoon en de wereld hebben niets aan mijn wakker liggen.

Terugkeer naar liefde

Weken voordat ik besloot dat het zo niet langer verder kon gaan had ik meegedaan aan een ‘win een boek’ actie van de Optimist. Het nummer ging over synchroniciteit en het boek dat werd verloot was van Marianne Williamson: ‘terugkeer naar liefde’ . Ik was dat allang weer vergeten toen het boek op mijn mat plofte.

Het is een prachtig boek, echt een aanrader voor iedereen. En elke zoveel bladzijden leek het alsof het boek voor mij geschreven was. Ik las:

‘De menselijke soort wordt in haar voortbestaan bedreigd omdat we teveel vechten. Wij mensen vechten met onszelf, met elkaar en met de aarde. Onze normale manier van doen, die geregeerd wordt door onze angst, vormt een bedreiging voor ons voortbestaan.’

Een van de boodschappen van dit boek dat als we als mensheid in staat zijn onze angsten te overwinnen en te leven vanuit liefde, we het tij kunnen keren. Ik begreep dat als angst gaat over iets dat kán gebeuren, we gedreven worden door onze gedachten. En dat als we in staat zijn onze gedachten te veranderen, we onze angsten kunnen overwinnen. En dat de wereld er dan heel anders uit zou kunnen zien.

Psych-K tegen klimaatangst

Ik besefte dat ik als therapeut dus wel kan bijdragen. Mensen hebben hechtingsangsten en negatieve overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’ , ‘er is niet genoeg’ of ‘ik ben niet geliefd’. Het gedrag dat hieruit voortkomt zorgt voor onder andere voor een deel van de problemen op deze wereld, zoals machtsmisbruik, destructie en egoïsme.

Ik help mensen bij het overwinnen van hun persoonlijk angsten pakket om zo de weg vrij te maken voor een leven vanuit liefde en (spirituele) zelfontwikkeling. Hiervoor gebruik ik Psych-k, een methode waarmee ik in 2x 15 minuten van mijn 10 jaar durende rijangst af ben gekomen. En die me ook helpt om, als mijn klimaatangst te kop op steekt, terug te keren naar liefde.

Wil je meer weten over hoe dit werkt? Kijk dan dit filmpje van Bruce Lipton.

”Santosha, or contentment, means keeping a positive attitude in difficult times. We can choose to wallow in darkness and difficulty, or we can rise above our challenges and see them as opportunities for transformation and the discovery of immense and lasting joy. The more we choose contentment, the more we are able to grow”.

klimaatangst