Inca Relaties anno 2013: girlpower!
Stadse Peruanen zijn westers en gaan op een zelfde manier om met relaties. Op straat zie je overal jonge stelletjes knuffelen en kussen. En alhoewel de meeste mensen katholiek zijn, is het normaal voor nieuwe stelletjes om eerst samen te wonen en elkaar te leren kennen voordat er getrouwd wordt. Veel jonge mensen zijn single. Net als in de incatijd.
Tenminste, in de steden. In de dorpen is dat anders. Daar is het vormen van een gezin belangrijker, want overleven op grote hoogte doe je samen. In de Sacred Valley in Peru heeft iedereen zijn eigen taak. Samen bouwen de mensen hun huizen van klei. De vrouwen weven kleding van lama en alpacawol en de mannen verbouwen voedsel. Tenminste, zo is het eeuwenlang gegaan.
De incatrail
Maar sinds de Machu Picchu een enorme toeristische trekpleister is geworden en 500 mensen dagelijks de incatrail lopen, verandert dat. Veel inca mannen uit de dorpen werken nu als dragers op de incatrail. Met het geld dat ze daarmee verdienen kunnen ze voedsel kopen waardoor het verbouwen van eigen eten minder belangrijk wordt. Tot zover misschien nog geen groot probleem, maar veel van die mannen zuipen hun geld liever op dan het mee te nemen naar hun vrouwen en kinderen. Ze blijven bij de trail, hun geld verkwistend met elkaar of met een toeriste die bereidwillig is de nacht met ‘een inca’ door te brengen.
Sommige dorpen hoog in de bergen zijn daardoor manloos. En de vrouwen hebben het zwaar want zij moeten nu alles alleen doen. Kinderen opvoeden, kleding weven, huizen bouwen en eten verbouwen. De inca girlpower vrouwen en kinderen zijn de dupe van de almaar groeiende populariteit van de incatrail.
Gelukkig hebben zij eeuwen eerder al bewezen dat zijn het met wat mannen minder ook wel afkunnen.
Inca girlpower rules.
