Help!! Hoe overleeft mijn relatie de corona crisis?

De balans tussen verbinding en autonomie…. in corona quarantaine

Stellen staan in deze corona crisis voor een behoorlijke uitdaging. Óf ze wonen niet samen en zien elkaar niet of nauwelijks, óf ze wonen samen en zitten hele dagen op elkaars lip.

De meeste stellen die ik spreek zijn nu, meer dan ooit eerder in hun relatie, veel bij elkaar. Dat zorgt voor een hele andere ‘balans tussen autonomie en verbinding‘.

Deze balans is altijd een spanningsveld in relaties, want mensen hebben zowel de behoefte aan autonomie als aan verbinding en die twee kunnen elkaar nogal in de weg zitten. Maar nu in deze corona crisis staat deze balans extra onder druk en is het nóg belangrijker bewust met deze balans om te gaan.

Zorg voor voldoende lusjes

Stel je een oneindigheidsteken voor. Het midden, waar je elkaar raakt, is de plek waar je écht verbinding maakt. Hier ben je met je volle 100% aandacht bij elkaar. Energetisch hou je dat niet zo heel lang vol, je hebt dus tijd nodig om ‘eruit te stappen’ en je energie en aandacht weer bij jezelf te brengen. Oftewel: om ‘lusjes’ te nemen (de cirkels van het oneindigheidsteken). Een lusje is bewúst uit contact gaan, iets voor jezelf gaan doen, opladen. Een lusje is rond en komt uiteindelijk weer uit bij de plek van verbinding. Het een heeft het ander nodig.

Tussen wal en schip

Deze balans gezond houden vraagt om bewustzijn en duidelijke communicatie, anders kom je ergens tussen wal en schip uit. Er zijn geen echte momenten van verbinding meer, maar ook geen echte momenten van ‘eruit’ zijn.

Een voorbeeld: Na een drukke dag waarin je werk geprobeerd hebt te combineren met rondrennende kinderen, boodschappen en koken voel je je moe en leeg. De kinderen liggen eindelijk op bed en jullie ploffen allebei op de bank. Je pakt je telefoon, je hebt er behoefte aan jezelf even af te sluiten, even weg te zijn uit het hier en nu. Je partner kijkt geïrriteerd en pakt vervolgens ook zijn of haar telefoon. Er ontstaat een afstandelijk sfeertje dat de rest van de avond blijft hangen…

Je had behoefte aan een lusje, maar liet dit niet duidelijk weten. Je partner ervoer jouw gedrag als een afwijzing. Hij of zij wist ook niet dat het een (rond!) lusje was en vond het dus moeilijk ‘je te laten gaan’.

Hoe sluit jij je af?

Juist nu je door de corona crisis zoveel samen bent: zorg dat je je bewust wordt van wanneer je een lusje nodig hebt. Wat doe jij om je partner buiten te sluiten?
Veel voorkomend ontwijk gedrag is in je telefoon duiken, maar er zijn veel meer variaties.
Wees je er vervolgens van bewust waaróm je dat doet. Wellicht moet je even opladen na een lange dag bezig zijn met anderen in plaats van jezelf en heb je eigenlijk een lusje nodig…

Denk eens na over de volgende vragen:

  • Zorg ik binnen deze corona tijd voor voldoende ruimte voor mezelf?
  • En hoe doe ik dat?
  • Wat doe ik om mijn partner te vermijden en wat zie ik mijn partner doen?

Voorbeelden van afsluiten kunnen zijn:
In een boek verdwijnen ,voortdurend op je smartphone kijken, teveel tijd aan de kinderen besteden, oogcontact vermijden, zappen achter de tv, veel vroeger naar bed gaan, veel later naar bed gaan, veel drinken, eindeloos gamen…

Bespreek samen:

Hoe dat bij jullie gaat.  Zoek naar taal die je kunt gebruiken om aan te geven dat je een lusje nodig hebt. Wij zeggen thuis simpelweg: ‘ik heb even behoefte aan een lusje’.

Bespreek ook hoe je invulling kunt geven aan je lusje. Is de telefoon echt wat je dan nodig hebt? Of heb je eigenlijk behoefte aan echte aandacht voor jezelf? (een bad nemen, even op bed liggen, mediteren, muziek luisteren…)

Wellicht is het mogelijk fysiek even naar een andere kamer te gaan, om duidelijkheid te creeren voor iedereen in huis.

Spreek tenslotte af hoe je daarna kunt markeren dat je weer in verbinding gaat.

Heet elkaar welkom of geef elkaar een knuffel.

Wil je meer leren over hoe je je relatie fijn kunt houden? Ga naar mijn online programmaeen fijne relatie, zelfs met kinderen‘.

Wil je nu direct meer tips over hoe je je relatie tijdens deze corona crisis fijn en gezond kunt houden? Lees dan ook deze blog.

relatie in corona crisis

“Verbinding creëert ruimte.”

Bregje Jonkhart