BOEKEN OVER HET LEVEN

Houd me vast van Sue Johnson.
Houd me vast is hét relatiezelfhulpboek van de afgelopen tijd.
Het is geschreven door Sue Johnson, de grondlegster van de succesvolle en zeer populaire relatietherapie: Emotionally Focused Therapy, ook wel EFT.
Een goed boek voor stellen die willen begrijpen hoe de dynamiek van een relatie werkt en die willen leren hoe ze in zeven stappen hun relatie duurzaam kunnen verbeteren.

Laat me niet los van Sue Johnson.

Krijg de liefde die je wilt – een gids voor het verbeteren van je relatie- van Harville Hendrix
Het zelfhulpboek vanuit de Imago therapie: krijg de liefde die je wilt. In de introductie legt schrijver Harville Hendrix, grondleger van de imago therapie, uit hoe er door de wetenschap naar ‘liefde’ wordt gekeken, en waarom het tussen geliefden zo vaak mis gaat.
Een leuk luchtige en informatieve introductie, voor iedereen die ooit verliefd is geweest of het graag zou willen zijn. Na deze smakelijke uiteenzetting over de liefde volgen de oefeningen. Een 10 daagse training waarin je door middel van het doen van een oefening per dag je relatie verbetert en zorgt voor een fijnere verbinding.

Kom als jezelf – van Emily Nagoski
Seksuoloog Emily Nagoski vertelt in ‘Kom als jezelf’ over de vrouwelijke seksualiteit. Veel kennis over seksualiteit is gebaseerd op kennis over seksualiteit bij mannen of gebaseerd op verouderde informatie. Dit boek richt zich op nieuwe wetenschappelijke inzichten en op de vrouwelijke seksualiteit. Het was voor mij op veel vlakken een eye-opener.

Neem de regie over jezelf ….
… en maak je dromen waar met PSYCH-K®
van Paula van der Werff
Wat zou jij aan jezelf willen veranderen?
Heb je wel eens het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Denk je dat je minder leuk, aantrekkelijk of slim bent dan anderen? Pieker je over hoe je echt gelukkig of succesvol kunt zijn?

Liefdesbang van Hannah Cuppens: over verlatingsangst en bindingsangst.
Hannah beschrijft in haar boek ‘liefdesbang’ op een heldere en herkenbare manier over hoe het eindeloze zoeken naar evenwicht tussen samen en apart voor sommige mensen ontaardt in een zeer heftige gevechtsdans.
Ze maakt met uitgebreide voorbeelden en een flinke dosis humor duidelijk hoe bindingsangst en verlatingsangst allebei uitingen zijn van mensen die bang zijn zich te verbinden.

Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen
(en je kinderen nu blij zijn dat jij het doet) van Philippa Perry
Prachtig boek vol zinvolle tips voor zowel de opvoeding van je kinderen als het onderhouden van je partner relatie.
Philippa Perry legt in ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen‘ op een heldere manier uit hoe onze eigen opvoeding en gezin van herkomst van grote invloed zijn op hoe we met onze partner en kinderen omgaan. En ze maakt háárfijn duidelijk hoe groot jouw invloed als opvoeder is op het latere levensgeluk van je kinderen.

Onze liefde Hoe elkaar (terug)te vinden en niet (meer) kwijt te raken van Ingeborg Bosch
Ondanks het verlangen naar echte liefde is het voor de meeste mensen erg moeilijk om een liefhebbende en langdurige relatie te creëren.
Ingeborg Bosch, grondlegster van Past Reality Integration (PRI), schrijft in haar boek ‘onze liefde’ over de achtergrond van disfunctionele relaties. Twee belangrijke oorzaken hiervan zijn volgens Ingeborg het ontbreken van eigenliefde en het ontbreken van erkenning van de zo dominante invloed van onopgelost trauma uit de kindertijd.

Het bezoek van Hans ’t Hart
Komt je dit beeld je bekend voor? Jij zit op jouw eiland, de ander op die van hem of haar. Jullie willen beiden de aandacht van de ander en gehoord worden, want je wilt graag vertellen hoe jij ergens tegen aan kijkt, hoe de ander je gekwetst heeft of hoe idioot iemand zich gedraagt.
Maar het lijkt alsof wat je zegt niet in staat is de zee tussen jullie in te overbruggen. Die ander snapt er in ieder geval helemaal niets van. En steeds als er iets van jouw boodschap op het andere eiland aankomt begint de ander terug te roepen dat je het helemaal verkeerd ziet.
Het bezoek is een stappenplan om beter te leren communiceren.

De biologie van de overtuiging van Bruce Lipton
Hét boek dat uitlegt waarom PSYCH-K als methode zo goed werkt om mensen fysiek en geestelijk gezonder en gelukkiger te maken. Het gaat helemaal niet over PSYCH-K, maar in ‘De biologie van de overtuiging’ maakt Bruce Lipton ons deelgenoot van zijn verpletterende ontdekking dat we geen slachtoffer zijn van onze genen, maar dat we ons welbevinden kunnen beïnvloeden door onze gedachten, emoties en overtuigingen.
ARTIKELEN

Vrijheid is wat wij van nature zijn
Interessant artikel in de optimist over wij onze fysieke en geestelijke gezondheid in hoge mate kunnen beïnvloeden. Cellen reageren op signalen van buitenaf. Voeding speelt hier een belangrijke rol in, maar zeker ook je waarneming van jezelf en de wereld om je heen. Je gedachten dus en je overtuigingen hebben dus invloed op je gezondheid en welbevinden. Zowel in positieve als in negatieve zin. Bruce Lipton’s: De biologie van de ovetuiging wordt in dit artikel ook aangehaald.
Vrijheid is wat wij van nature zijn – optimist januari februari 2020

De geest als arts
In maart 2018 hoorde ik voor het eerst van PSYCH-K. Ik las dit artikel in de optimist. Eerlijk gezegd vond ik het in eerste instantie best wel zweverig. Maar ik was ook getriggerd. Drie thema’s die voor mij tot dan toe behoorlijk losse onderdelen van mijn leven waren kregen in dit artikel een logisch verband: therapeut zijn, spiritualiteit en de zorg om de aarde. Met die nieuwsgierigheid volgde ik de basiscursus en toen ik vervolgens mijn rijangst had overwonnen heb ik alle vervolg cursussen ook maar gedaan.
“Our wounds are often the openings into the best and most beautiful part of us.”
David Richo