6 juli: Wereldkusdag

Het is vandaag wereldkusdag.

Eerlijk gezegd wist ik niet van het bestaan van deze dag af, totdat ik een paar maanden geleden samen met mijn Noordstraalt collega´s de jaarkalender met ´de dag van´ doornam. Ik schreef de wereldkusdag in mijn agenda. Het leek me als relatietherapeut wel leuk om daar iets mee te doen. Dat was nog voor corona tijd.

Nu heeft de dag toch wel een wat vreemde klank. Wie mag je kussen op die dag? Je geliefde (mits je in één huis woont?). Je beste vriendin, je moeder? Wat als je iemand wil kussen die eigenlijk niet binnen je ‘1,5 meter zone’ mag komen? En wat als diegene tot een risico groep behoort? Moeten we creatieve kus manieren gaan verzinnen? Kushandjes door de lucht blazen? Lang doordenken over deze dag roept, zoals je kunt zien, nogal wat vragen op.

Ik hoop dat we volgend jaar op wereldkusdag mensen op de Dam zien met een bordje: ‘free kisses’, als vervanging van de ‘free hugs’, omdat het weer ‘veilig’ is om te kussen wie en wanneer we maar willen.

Al deze gedachten speelden nog niet toen ik deze dag in mijn agenda markeerde.

Wereldkusdag deed me toen denken aan de vijf talen van de liefde. Een bekend Amerikaans relatietherapeut, Gary Chapman, ontdekte dat mensen op 5 verschillende manieren hun liefde tonen. Eén daarvan is lichamelijke aanraking, waaronder ook het kussen valt (mmm, voor het tonen van je liefde in deze liefdestaal zijn die afstandelijke luchtkushandjes dus geen optie ter vervanging van het echte kussen).

De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaalde liefdestaal. Je bent geneigd om je lief te laten weten dat je van hem of haar houdt in je eigen taal. En die taal verstá je ook het beste. Maar wat als jij en je partner niet dezelfde voorkeurstaal spreken?

Wellicht hou jij enorm van kussen maar is je partner niet zo aanrakerig. Dan kan het zijn dat je je afgewezen voelt, terwijl hij of zij je op een andere manier liefde toont.

Hoog tijd dus om je te verdiepen in de 5 talen van de liefde. Want weet jij al welke taal jij spreekt? Doe de test!

Wereldkusdag

“A kiss is a lovely trick designed by nature to stop speech when words become superfluous.”

Ingrid Bergman